2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Netflix levett egy epizódot Szaúd-Arábia követelésére

2019. január 02. 11:07, utolsó frissítés: 2019. január 03. 10:24

Az amerikai Netflix tartalomszolgáltató Rijád követelésére kivette szaúd-arábiai kínálatából Hasan Minhaj stand-up komédiájának egyik epizódját - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

A szaúdi médiahatóság a Patriot Act with Hasan Minhaj című szórakoztató műsor azon epizódjának letiltását kérte a szolgáltatótól, amelyben a kaliforniai humorista Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget és Szaúd-Arábia jemeni háborúját támadta.

Az amerikai író-komikus a vitatott műsorrészben egyebek közt gúnyt űzött a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása ügyében folytatott rijádi magyarázkodásokból, és kijelentette, hogy a jemeni háború a legnagyobb tragédia, amióta a koronaherceg aktívan politizál.

A Netflix által kínált filmek és filmsorozatok havi előfizetés ellenében nézhetők a világhálón, országonként változó kínálatban.

Az NPR szerint a Netflix megerősítette, hogy a műsort szaúdi kérésre hozzáférhetetlenné tette a sivatagi királyságban, ugyanakkor leszögezte, hogy támogatja a művészi szabadságot és a döntést csak azt követően hozta meg, hogy Rijád - a helyi törvényeknek megfelelően - hivatalosan is beterjesztette kérelmét.

A vonatkozó szaúdi törvény szerint a közrendet, a vallási értékeket, a közerkölcsöt és a magánéletet sértő anyagok gyártása, előkészítése és sugárzása akár ötéves börtönbüntetéssel is sújtható bűncselekmény. (mti)

Borítókép forrása: Arab News

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS