2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatalmas balhé után végül mégis megszavazták a „rabszolgatörvényt” a magyar parlamentben

2018. december 12. 15:21, utolsó frissítés: 15:21

Megszavazta a magyar parlament szerdán a munka törvénykönyvének módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidőbeosztás „önkéntes megváltoztatásának” és az „önként vállalt túlmunkának” a lehetőségét.


A magyar ellenzék képviselő elfoglalták az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt, hogy így akadályozzák meg az ülés megnyitását és a túlóratörvény elfogadását. Fotó: index.huA magyar ellenzék képviselő elfoglalták az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt, hogy így akadályozzák meg az ülés megnyitását és a túlóratörvény elfogadását. Fotó: index.hu


Az ellenzéki képviselők folyamatosan próbálták akadályozni a szavazást, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője pedig a Fidesz-frakció vezetőit kérdezte fel élő Facebook-közvetítésben.

Orbán Viktorhoz lépett Szabó Tímea és Tordai Bence Forrás: index.huOrbán Viktorhoz lépett Szabó Tímea és Tordai Bence Forrás: index.hu


A zárószavazás előtt az ellenzék elkezdte énekelni a Himnuszt. A fideszesek velük énekelték, majd megszavazták a törvényt. 

Az ellenzék álláspontja szerint a szavazás törvénysértő volt, mert a házszabály szerint az ülést levezető elnöknek, Latorcai Jánosnak (plusz két jegyzőnek) a pulpituson kellett volna tartózkodnia, ám senki nem tudott feljutni oda, mert a lépcsőt az ellenzékiek lezárták.

A három fideszes képviselő, Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor előterjesztését 130 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a magyar országgyűlés.
    
A munka törvénykönyve jövő január 1-jétől kimondja: a munkaidőkeret tartama - ha ezt objektív, vagy műszaki, vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják - kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb 36 hónap. Évi 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, viszont rögzítik, hogy ezt meghaladóan a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján naptári évenként elrendelhető legfeljebb 150 óra rendkívüli munkaidő.

Ezt önként vállalt túlmunkának nevezik a magyar törvényben, de a törvény kritikusai szerint az vele a gond, hogy sok helyen a munkavállalók kiszolgáltatottabb helyzetben vannak annál, mintsem hogy következmények nélkül nemet mondhassanak, ha erre akarják őket rávenni. Ezért a törvény ellenzői egyszerűen csak „rabszolgatörvénynek” nevezik a munka törvénykönyvének módosítását. (index.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS