2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az igazságért küzdő újságírók és a meggyilkolt szaúdi újságíró lett az Év Embere

2018. december 11. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

A megölt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi, a fülöp-szigeteki Maria Ressa, a mianmari Wa Lone és Kyaw Soe Oo, valamint az annapolisi Capital Gazette szerkesztősége lett megosztva az Év Embere a Time-nál.


A lap az indoklásában azt írta, hogy a fenti személyek nagy kockázatokat vállaltak az igazság keresése közben, egy tökéletlen, de elengedhetetlen fontosságú küldetést folytattak a tények tisztázásáért és felszólaltak, kimondták, amit kellett. A Time-nál először neveztek meg olyan valakit az Év Emberének, aki már nem él.

A szaúdi vezetéssel szemben kritikus Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.

Ressa egy olyan fülöp-szigeteki hírportál alapítója és szerkesztője, amelyik Rodrigo Duterte elnök drogok ellen hirdetett háborújának áldozatairól számol be.

A két őrizetbe vett mianmari újságíró a Reutersnek dolgozva számolt be rohingja muszlimok tömeges meggyilkolásáról.

Az annapolisi Capital Gazette szerkesztőségében öt ember lőttek le júniusban. Az újság korábban a támadó zaklatási ügyéről írt.

A Time szerint a demokrácia világszerte évtizedek óta legnagyobb válságával néz szembe most. A lap szerint a demokráciára a legnagyobb veszélyt az erős vezetők és a gyenge intézmények jelentik. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS