2023. május 30. keddJanka, Zsanett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Theresa May: nem lesz szavazás kedden a Brexit-megállapodásról

2018. december 10. 17:56, utolsó frissítés: 19:24

Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról - mondta soron kívül tartott hétfő délutáni parlamenti felszólalásában Theresa May brit miniszterelnök.


A kormányfő arról beszélt, napok óta zajlik a vita a dokumentumról, amelynek nagy része támogatást élvez. A backstop megoldással azonban még sokan nem értenek egyet. És ha a szavazást megtartanák kedden, a tervezet nyilván elbukna. Éppen ezért döntött a halasztás mellett. A backstopot arra az esetre találták ki, ha 2020 júliusáig nem sikerülne végleges megoldást kidolgozni az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határhelyzetének rendezésére. Ez a biztosíték arra szolgál, hogyha szükséges, közös vámterületet hoznak létre az unió és az Egyesült Királyság között, így Írország és Észak-Írország között továbbra is ellenőrzés nélkül folyhatna az áruszállítás, Észak-Írország pedig Nagy-Britanniával is korlátozások nélkül kereskedhetne.

May szerint a backstop megléte fontos garancia az északírek számára, és nincs olyan verziója a Brexit-megállapodásnak, amely ezt nem tartalmazza. Mint mondta, Észak-Írországnak egy másik szuverén országgal van közös határa, és két évtized kemény munkája kellett ahhoz, hogy ellenőrzés nélkül működhessen. Ez a határ a Brexit után az EU közös piacának és vámuniójának külső határa lesz, és a problémákat, amelyeket ez felvet, kezelni kell. "Az emberek nem akarnak újra ellenőrzött határt, és ha a Ház számára fontos az uniónk megőrzése, hallgatnia kell ezekre az emberekre" – magyarázta a képviselőknek.

Azt még nem jelentette be May, hogy mikor tartják meg a sorsdöntő szavazást.

May szerint ő még a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezlet előtt tárgyal már uniós országok vezetőivel, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetőségével, áttekintve velük az egyezmény azon elemeit, amelyekkel kapcsolatban a londoni alsóház "aggályainak adott hangot".

EU Bírósága: Nagy-Britannia szabadon visszavonhatja kilépési szándékát az Európai Unióból.

Épp hétfőn hozott döntést az Európai Unió Bírósága a Brexitről, amelyben kimondták, Nagy-Britannia szabadon visszavonhatja kilépési szándékát az Európai Unióból. Nagy-Britanniában 2016-ban tartottak népszavazást az EU-ból kilépésről, ami után 2017 márciusában jelezte a brit miniszterelnök a kilépési szándékát az Európai Tanácsnál. Európai parlamenti, valamint brit és skót parlamenti képviselők ezután 2017 végén fordultak az EU Bíróságához azzal a kérdéssel, hogy a kilépési szándék jelzése visszavonható-e még Nagy-Britannia részéről.

Az EU Bírósága végül hétfőn kimondta, hogy ha egy tagállam jelezte is a kilépési szándékát, az egyoldalúan visszavonható a részéről. Ez a lehetőség mindaddig nyitva áll a tagállam előtt, amíg a kilépési megállapodás nem lépett hatályba, vagy ha ilyen nem születik, akkor a kilépési szándék jelzésétől számított két éven belül, ugyanis a két év letelte után automatikusan életbe lép a – megállapodás nélküli – kilépés.

A bíróság azt is kimondta, hogy a szándék visszavonásáról demokratikus folyamat során kell dönteni a tagállami alkotmányos szabályoknak megfelelően, majd írásban kommunikálni ezt az Európai Tanácsnak. Ebben az esetben az adott tagállam továbbra is tagállam maradna a korábbi feltételek szerint.

Az EU Bírósága ezzel rövidre zárta azt a vitát, amely arról szólt, hogy a kilépési szándék visszavonásához szükség van-e a többi tagállam beleegyezésére is, egyes jogászok ugyanis emellett érveltek.

A döntést az EU Bírósága gyorsított eljárásban hozta meg, ez ugyanis azért is fontos, mert így a brit alsóház még kedd előtt legyen tisztában a döntési lehetőségeivel. Az EU Bírósága szerint a brit parlament előtt így összesen három lehetőség áll: megszavazhatják az EU és Nagy-Britannia közötti kilépési megállapodást, dönthetnek a megállapodás nélküli kilépés mellett is, de akár vissza is vonhatják Nagy-Britannia kilépési szándékát.

A brit külügyminiszter közölte, a Brexitet nem lehet leállítani.

Az EU Bíróságának a döntésére reagálva Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfőn Brüsszelben kijelentette, hogy lényegtelen az Európai Bíróság ítélete, mert a londoni kormánynak nem áll szándékában leállítani a Brexitet. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS