2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump butának és lustának nevezte egykori külügyminiszterét

2018. december 08. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Szópárbaj tört ki Donald Trump amerikai elnök és korábbi külügyminisztere, Rex Tillerson között.

Donald Trump „kőbutának” nevezte Rex Tillersont, miután a volt tárcavezető egy rendezvényen azt mondta, hogy az elnök gyakran olyan politikai döntésekre akarta rábírni őt, amelyek törvényt vagy szerződéseket sértettek volna.

Trump a Twitteren azt írta, hogy a jelenlegi külügyminiszter, Mike Pompeo „nagyszerű munkát végez”, míg elődjének, Tillersonnak „nem volt meg a szükséges szellemi képessége” ahhoz, hogy vezesse a külügyminisztériumot, és átlássa az amerikai külpolitikát.

„Buta volt, mint a kő, és nem tudtam elég gyorsan megszabadulni tőle. Pokolian lusta volt” - fogalmazott Trump a mikroblogban. Hozzátette még, hogy most „nagyszerű hangulat” uralkodik a külügyminisztériumban.

Bejegyzésével az elnök arra vágott vissza, hogy Tillerson a CBS televízió egyik veterán munkatársának, Bob Schieffernek egy rendezvényen kifejtette: gyakran összeütközésbe került Donald Trumppal, mind a lényegi politikája, mind a stílusa miatt.

A volt külügyminiszter azt is elmesélte, hogy Trump gyakran dühös volt rá, mert megmondta neki, hogy az általa javasolt politika nem végrehajtható, mert törvénysértő.

„Oly gyakran fordult elő, hogy az elnök azt mondta, ezt és így akarom csinálni, mire azt válaszoltam neki, elnök úr, én értem, hogy mit akar, de ezt így nem teheti meg, ez törvényellenes” - idézte fel külügyi munkájának nehézségeit Tillerson.

Donald Trump soha nem tartózkodott attól, hogy a nyilvánosság előtt bírálja kormányzata tagjait. Így tett többször is Jeff Sessions igazságügyi miniszterrel is, akit végül lemondásra kényszerített. Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök immár a kabinetfőnökével, John Kellyvel sincs beszélő viszonyban, pénteki lapinformációk szerint Kelly napokon belül távozhat a Fehér Házból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS