2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Annegret Kramp-Karrenbaur lett Angela Merkel utóda a CDU élén

2018. december 07. 17:34, utolsó frissítés: 21:23

UPDATE: Annegret Kramp-Karrenbaurt választották meg az CDU élére a párt hamburgi kongresszusán. Kramp-Karrenbaurt egyértelműen Merkel emberének tartják az elemzők, így jelentős irányváltás nem várható a párt vezetésében, valószínűleg a CDU elnökeként megfelelő támogatást is nyújt ahhoz, hogy 2021-ig folytassa a kancellári munkáját. A második szavazási fordulóban Kramp-Karrenbauer 517 szavazatot kapott, míg Friedrich Merz 482-t.Update: Nem hozott döntést az elnökválasztás első fordulója pénteken Hamburgban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán, mert egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét.

A titkos szavazáson az 1001 küldött közül 999-en vettek részt, valamennyien érvényesen voksoltak. Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár 450 szavazatot kapott. Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 392 küldött szavazott. Jens Spahn egészségügyi miniszter 157 szavazatot szerzett.

A párt alapszabálya szerint második fordulót tartanak, amelyben az első két helyezett, vagyis Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz között lehet választani. A szavazást rögtön az első forduló eredményének kihirdetése után megkezdték.

------------------------------------------------

A három jelölt bemutatkozásával elkezdődött az elnökválasztás pénteken Hamburgban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán.

Az első bemutatkozó jelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer beszédében kiemelte, hogy a Saar-vidék tartományi kormány tárcavezetőjeként és miniszterelnökeként 18 éves kormányzati tapasztalattal rendelkezik, amellyel most az egész CDU-t, az „utolsó európai néppártot” kívánja szolgálni.

Annegret Kramp-KarrenbauerAnnegret Kramp-Karrenbauer


Friedrich Merz hangsúlyozta, hogy a pártnak meg kell változtatnia stratégiáját az ellenfelekkel folytatott küzdelemben és a kommunikációban, egyértelmű, világos válaszokat kell adnia a választóknak és nem szabad beletörődnie abba az „elviselhetetlen” ténybe, hogy erős ellenzéki párttá vált az Alternatíva Németország (AfD).

Friedrich MerzFriedrich Merz


A legfiatalabb és legkevésbé esélyesnek tartott jelölt, a 38 éves Jens Spahn elsősorban arról szólt, hogy milyennek kellene lennie Németországnak és a CDU-nak 2040-ben. A többi között rámutatott, hogy a párt tagságában nagyobb a 75 éven felüliek aránya, mint a 40 éven aluliaké.

Jens SpahnJens Spahn
(mti)

Cikkünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS