2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is támogatják Venezuelát az oroszok

2018. december 07. 13:31, utolsó frissítés: 13:31

Venezuela számíthat Oroszország további támogatására - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken, Nicolás Maduro venezuelai elnök moszkvai látogatása nyomán.

Maduro, akit szerdán fogadott Vlagyimir Putyin orosz elnök, csütörtök este Twitter-bejegyzésben közölte, hogy vizitje során az olajkitermelés területén mintegy 5 milliárd, a bányászat - elsősorban az aranybányászat - területén pedig 1 milliárd dollárnyi orosz beruházás venezuelai garantálásáról született megállapodás. A venezuelai küldöttség emellett 600 ezer tonna orosz búza vásárlásáról és a dél-amerikai ország fegyverrendszereinek orosz karbantartásáról is szerződést kötött.

A katonai szakterületről szólva Vladimir Padrino López venezuelai védelmi miniszter az őt csütörtökön fogadó orosz hivatali partnerének, Szergej Sojgunak azt mondta, hogy Caracas érdekelt a számára korábban leszállított orosz szárazföldi is légi harceszközök modernizálásában és felújításában. Padrino, aki immár harmadszor kereste fel Oroszországot, elismerte, hogy a katonai tárcák vezetőinek különtalálkozója eredetileg nem szerepelt a Madurót Moszkvába elkísérő venezuelai küldöttség tervei között.

A venezuelai tábornok elmondta, hogy országába szerdán orosz katonai pilóták csoportja érkezett „tapasztalatcserére”. Szavai szerint Oroszország segített a venezuelai fegyveres erők harcképességének növelésében.

A venezuelai elnök, aki háláját fejezte ki Putyinnak és az orosz népnek azért a támogatásért, amelyet hazája a néhai Hugo Chávez országlása óta kap, közölte, hogy márciusban Moszkvában kétoldalú vegyesbizottsági tanácskozást fognak tartani a kapcsolatok fejlesztéséről.

Maduro a Venezolana de Television tévécsatornának nyilatkozva bejelentette, hogy országa áttér a GLONASS orosz műholdas navigációs rendszer használatára, ami szerinte javítani fogja Venezuela telekommunikációs képességeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS