2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felhívást intézett Sanders és Varufákisz a világ progresszív erőihez egy közös nemzetközi platform létrehozása érdekében

2018. december 04. 18:37, utolsó frissítés: 2018. december 05. 09:05

Bernie Sanders demokratikus szocialista vermonti szenátor, volt elnökjelölt-jelölt és Jannisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter, jelenleg a DiEM25 (Demokráciát Európába Mozgalom) platform európai parlamenti képviselőjelöltje, a nemzetközi progresszív mozgalom két aktuális vezérfigurája felhívást intéztek a világ progresszív erőihez az általuk kezdeményezett Progresszív Internacionálé nevében.

„Globális háború zajlik a munkásság, a környezetünk, a demokrácia és a tisztességesség ellen” – kezdik kiáltványukat. "Egy határokon átívelő globális jobboldali hálózat épült ki és ennek a különféle pártjai, csoportjai azon ügyködnek, hogy felszámolják az emberi jogokat, hogy elhallgattassák az ellenzéket és hogy pártolják az intoleranciát." Helyzetelemzésük szerint az emberiségre nem leselkedett a mostanihoz hasonló egzisztenciális fenyegetés a harmincas évek óta.

Mozgalmukkal a nemzetközi nacionalista, szélsőjobboldali mozgalmak és más politikai erők destruktív működése ellen kívánnak fellépni, azonban haladó politikusokként és elhivatott baloldaliakként azt is látják, nem szabad visszatérnünk az ezredforduló idejének liberális és neoliberális globalista eszméihez és gyakorlatához, hisz az szabadította ránk a most tapasztalható fasisztoid hullámot, fokozta fel a klímaváltozást és egyáltalán az egész, várhatóan nemsokára bekövetkező több összetevőből álló világszintű politikai és humanitárius válságot - érvelnek.

Mozgalmuk célja, hogy világszerte alulról jövő kezdeményezések induljanak, melyek révén az elnyomottak valamennyi csoportja közösen tud felsorakozni és küzdeni az olyan, mindannyiuk által vallott értékek mellett, mint a demokrácia, jólét, fenntarthatóság és szolidaritás - írják a kiáltványban.

Szervezetükkel az emberek széles köreit célozzák, hisz céljaik a társadalom legnagyobb részének közös érdekei – és „a mozgalom ki fog állni azok mellett, akik már most az egyenlőtlenség, a kizsákmányolás, a hátrányos megkülönböztetés és a környezetrombolás ellen harcolnak.”

A Varufákisz-féle DiEM25 mozgalom és a beszédes nevű Sanders Institute közösen gründolt projektje azt ígéri,vissza fogják foglalni a „közösségeinket, a városainkat, az országainkat és a bolygónkat” – korunk egyik legnagyobb problémájára, a tőkés rendszer gyilkos működési módjával erősen összefüggő klímaváltozásra is kiemelten reflektálva – egy közösen kidolgozandó
Zöld New Deal segítségével.

A DiEM25 2016 februárjában alakult határokon átívelő, különböző nemzetiségű politikai és közéleti szereplőket tömörítő platform, amely célja, hogy létrehozza az első európai transznacionális pártot, amely az Unió döntéshozó fórumaiban az elmúlt évek (gazdasági, társadalmi és környezeti) válságára próbál meg átfogó megoldásokat keresni.

A DiEM25 különböző európai országokban található partnerpártjai között ott van a lengyelországi Razem, a dániai Alternativet, a franciaországi Génération.s, le mouvement, az olaszországi DemA, a görögországi MeRA25. De még a romániai Demos (Demokrácia és Szolidaritás Pártja) is szövetségesi kapcsolatban áll vele.

A Progresszív Internacionálé azzal zárja kiáltványát, hogy csatlakozásra hívja fel a hasonlóan gondolkodókat. (mérce, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS