2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moldova elnöke az oroszokat hibáztatja, amiért Moldva Romániához tartozik

2018. november 02. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Igor Dodon moldáv elnök moszkvai látogatásán az M.V. Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemen tartott előadást, ahol arról beszélt, hogyha az Orosz Birodalom nem írja alá 1812-ben a Bukaresti békét, amely lezárta az orosz–török háborút és melynek eredményeképpen az Orosz Birodalom megszerezte a Prut és a Dnyszter közti területet (nagyjából a mai Moldova Köztársaság területe szerk.megj.) az Oszmán Birodalomtól, akkor lehetséges, hogy ma sokkal nagyobb lenne Moldova Köztársaság területe.

Az államfő úgy nyilatkozott, hogy politikai ellenfelei mindig azzal vádolják, hogy csak jókat mond Oroszországról.

„Mondok én valami rosszat is (Oroszországról). Oroszország hibázott, amikor 1812-ben aláírta a Bukaresti békét, így a történelmi Moldova fele most Romániához tartozik. (…) Akkor hibáztak (az oroszok), Moldova most sokkal nagyobb lehetne”- nyilatkozta Dodon.

A moldáv államfő oroszországi látogatásán egyébként találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Kirill pátriárkával is, akit biztosított arról, hogy a moldovai ortodox egyház, a hívők túlnyomó többségére támaszkodva, továbbra is része marad az orosz ortodox egyháznak. (Adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS