2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a kettős állampolgárok EP-s szavazati joga miatt

2018. október 29. 15:10, utolsó frissítés: 15:17

A Demokratikus Koalíció arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegye meg azokat a lépéseket, amelyek kizárják, hogy a kettős állampolgárok több országban is szavazhassanak a jövő évi EP-választáson.

A DK frakciószóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a magyar választási rendszer nem garantálja a levélszavazatok titkosságát, és annak is fennáll a veszélye, hogy az uniós tagállamokban élő kettős állampolgárok mindkét országban szavaznak majd az EP-választáson.

Gréczy Zsolt kérdésre azt válaszolta, hogy a DK mindig támogatta a székelyföldi autonómiatörekvéseket, de azzal a kikötéssel, hogy azok nem sérthetik a romániai jogszabályokat.

Korábban mi is megírtuk, hogy Semjén Zsolt, a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt elnöke (KDNP) október 19-én benyújtott egy törvényjavaslatot, amelynek az a lényege, hogy megteremtse az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS