2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Angela Merkel távozni fog a CDU pártelnöki posztjáról

2018. október 29. 11:43, utolsó frissítés: 16:16

Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy a decemberben esedékes pártkongresszuson már nem indul újra pártja, a CDU vezetői posztjáért.

A döntés közvetlen előzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az első helyen végzett és folytathatja a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta a leggyengébb eredményt, 27 százalékot ért el.

Merkel továbbra is Németország kancellárja marad, de mivel nem ő lesz a pártja vezetője, emiatt a politikai pozíciói jelentősen meggyengülhetnek majd.

Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t. Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

Frissítés: Angela Merkel bejelentette, hogy az elkövetkező három évben még szeretné kitölteni a mandátumát, viszont 2021 után visszavonul a politikai életből és már képviselő sem akar lenni a Bundestagban.

A kancellár kizárta azt is, hogy ezután az Európai Unióban akarna bármilyen posztot vállalni. Sajtóértesülések szerint Merkel beszédét a jelenlévők álló tapssal fogadták. (mti/Index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS