2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ha a magyar kormány nem írja alá az egyezményt, Bécsbe költözik a CEU

2018. október 25. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

A Közép-európai Egyetem (CEU) vezetése csütörtök délután az intézmény közösségének gyűlésén tett bejelentéseket az intézmény jövőjéről. A gyűlésen elmondták, az amerikai nagykövetet a magyar kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandóak aláírni az egyetem működéséhez szükséges államközi egyezményt New York állammal. Az egyetem vezetése ezért úgy döntött, ha decemberig nem történik az ügyben haladás, az egyetem jövő szeptembertől Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait.


Ha egy hónap alatt nincs kormányaláírás, jövő szeptember 1-től minden amerikai akkreditálású képzés Bécsbe költözik - jelentette be a CEU-n Michael Ignatieff rektor.

A HVG szerint a már beiratkozott phd hallgatók Budapesten folytathatják a képzést, az újak tanulnak 2020-tól Bécsben. A portál arról ír, hogy a kutatás is marad majd Budapesten - bár itt különbséget kell tenni az akadémiai tevékenységben, ami inkább költözik -, ahogy a könyvtár is.

David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni a magyar kormánynál decemberig az egyezmény aláírását, viszont Bécsben már rendelkezésre állnak a szükséges létesítmények az egyetem működtetéséhez, és az akkreditáció is elintéződött.

Az Index szerint a CEU az esetleges költözés ellenére sem hajlandó megválni a magyar fővárosban található belvárosi épületeitől. (index/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS