2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felvidék: elsősök nélkül maradt iskolák

2005. március 21. 11:02, utolsó frissítés: 2005. március 31. 11:03

Szeptembertől 4200 magyar kisdiák tanul majd az anyanyelvén Szlovákiában: legalább háromszázzal többen lesznek, mint az idei tanév elsősei. Elsősorban a nyugat-szlovákiai településen (Gúta, Dunaszerdahely, Nagymegyer) nőtt valamelyest a beiratkozók létszáma.


A Nyitra melletti Zoboralján és más térségben viszont több olyan kisiskola akadt, amelybe az idén egyetlen magyar elsős sem jelentkezett. Ha ez a jelenség folytatódik, akkor a jelenlegi 260 magyar tannyelvű iskola közül néhány éven belül több megszűnhet. Különösen aggasztó a helyzet a szlovák-magyar nyelvhatáron, amely egyébként az asszimiláció miatt egyre délebbre húzódik – állítja Végh László szociológus.

Szigeti László oktatási államtitkár szerint a szlovákiai magyar iskolákat gyengítik azok a tehetős felvidéki szülők is, akik magyarországi intézményekbe viszik gyermekeiket. Számuk évről évre nő. Győrött, Budapesten és más városainkban jelenleg becslések szerint több száz szlovákiai magyar általános iskolás és gimnazista tanul. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS