2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Donald Trump szaúdiakhoz fűződő üzleti kapcsolatairól ír a Washington Post

2018. október 13. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

Donald Trumpot régóta üzleti kapcsolatok fűzik a szaúdiakhoz, az Egyesült Államokba érkező szaúdi üzletemberek többsége az elnök megválasztása óta a Trump-hotelben száll meg - írta pénteki számában a The Washington Post című lap.

Bevezetőjében az újság leszögezte: "Trump elnök számára Szaúd-Arábia nem csupán politikai szövetséges. Üzletfél is".

A részletes összeállításból kiderült, hogy Donald Trumpot az 1990-es évek óta komoly üzleti kapcsolatok fűzik a szaúdi kormányzathoz és gazdag szaúdi üzletemberekhez. A Trump számára üzleti értelemben nehéz időkben - 1991-ben, amikor Trumpnak 900 millió dolláros adóssága volt - például Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Aziz Ál Szaúd szaúdi herceg vásárolta meg Trump szuperjachtját és egyik szállodáját, a szaúdi kormányzat pedig négy és félmillió dollárért vásárolt tőle lakást az ENSZ New York-i székháza közelében. Néhány évvel később Al-Valíd herceg Trump adósságai egy részének kifizetése fejében részesedést vásárolt Trump Plaza hoteljében. "

2001-ben Donald Trump a Trump World Tower nevű New York-i toronyháza teljes 45-ik emeletét négy és félmillió dollárért eladta a közel-keleti monarchiának - írta a lap. Tudni vélte azt is, hogy 2015 augusztusában, két hónappal azt követően, hogy bejelentette indulását az elnökségért, Donald Trump nyolc fantomcéget hozott létre, feltételezhetően a szaúd-arábiai Dzsiddában tervezett szállodaépítési vállalkozása számára. A beruházásra azonban nem került sor, Trump 2016-ig felszámolta e cégeket - állapította meg az amerikai lap.

A The Washington Post szerint Trumpnak a szaúdiakhoz és szaúdiakkal kapcsolatban lévő üzleti körökhöz fűződő üzleti kapcsolatai az elnökké választását követően is fontosak maradtak. A lap tudni vélte, hogy szaúdi lobbisták tavaly 270 ezer dollárt költöttek szobafoglalásra a washingtoni Trump-szállodában, az idén pedig Trump New York-i és chicagói szállodái jeleztek jelentős mértékű szobafoglalásokat szaúdiak részéről. "Szaúd-Arábia? Jól kijövök velük. Lakásokat vásárolnak tőlem. Negyven-ötvenmillió dollárt költenek. Nem kellene őket kedvelnem? Nagyon is szeretem őket" - idézte a washingtoni újság Donald Trump egyik 2015-ben, egy alabamai kampánygyűlésen tett kijelentését.

A Trump Organization - Trump vállalatbirodalma - csütörtökön közleményben tett közzé és ebben hangsúlyozta, hogy jóllehet, régebben tárgyaltak egy új szálloda megépítéséről a sivatagi királyságban, ám ez a projekt jelenleg már nem szerepel a tervek között. "Mint több más globális ingatlanfejlesztő vállalat, mi is több piacon kutatjuk a lehetőségeket, de ezzel együtt is, terveink között egyáltalán nem szerepel a további terjeszkedés Szaúd-Arábiában" - szögezte le a közlemény.

Donald Trump vállalatbirodalmának ingatlanfejlesztő részlege azt állítja: amióta Trump hivatalba lépett, a cégnek nincsenek üzleti megállapodásai külföldi kormányokkal és minden olyan nagyobb esemény vagy rendezvény bevételét, amelyet külföldi kormányok Trump-hotelban tartanak, az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának adományozzák.

A Fehér Ház és Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége nem kívánta kommentálni a The Washington Post írását, amely vélhetően annak kapcsán jelent meg, hogy október 2-án Isztambulban eltűnt az abszolút monarchiát élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró. A török hatóságok szerint Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán előre kitervelten meggyilkolták őt.

Trump a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, szeretné kideríteni, mi történt Hasogdzsival, de gazdasági megfontolások miatt vonakodik megakadályozni a fegyvereladást Szaúd-Arábiának.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy az egyik korábbi amerikai elnöknek, George W. Bushnak és a Bush-családnak szintén kiváló személyes és üzleti kapcsolatai voltak Szaúd-Arábiával. 2004-ben Bush-ház, Szaúd-ház címmel Craig Unger, amerikai újságíró könyvet is megjelentetett a szaúdi uralkodó család és a Bush-família közötti széleskörű kapcsolatokról, illetve együttműködésről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS