2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump a saját lányát nevezné ki a lemondott ENSZ-nagykövet helyére, de az nem kér belőle

2018. október 10. 10:17, utolsó frissítés: 10:25

Lemondott Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Donald Trump elnök a lemondást elfogadta - jelentette az Axios hírportál ottani idő szerint kedden délelőtt.

Nikki Haley az év végéig ellátja hivatalát - jelentette be az elnök. Közölte: két-három héten belül megnevezi az új ENSZ-nagykövetet.

Nikki Haley megköszönte a lehetőséget, „szerencsés vagyok” - mondta, és munkássága eredményeként említette Észak-Korea és Irán ügyét, az izraeli amerikai nagykövetség székhelyének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezését, valamint azt, hogy sikerült változtatni azon a felfogáson, amelyet Izrael-ellenes elfogultságnak nevezett.

„Az Egyesült Államok ismét erős” - fogalmazott Haley. Hozzátette: „lehetnek országok, amelyek nem szeretik, amit csinálunk, de tisztelnek bennünket. Tudják, hogy végigvisszük azt, amit bejelentettünk”. Lemondásának okairól a diplomata nem szólt, ugyanakkor megerősítette: nem azért távozik, mert 2020-ban indulna az elnökválasztáson.

Az Axios hírportál, amely Haley lemondásának hírét elsőként közölte, azt írta: a nagykövet - aki korábban Dél-Karolina kormányzója volt - a múlt héten a Fehér Házban járt és megvitatta várható lemondását Donald Trumppal.

A Business Insider arról számol be, hogy a volt nagykövet ellen a CREW nevű etikai csoport egy nappal a lemondása elött az amerikai külügyminisztérium felügyelőjének vizsgálatát kérte abban az ügyben, hogy Haley a férjével hét utazást is elfogadott magán-repülőgépeken. Nikki Haley az utazásokat ugyan feltüntette a 2017-es vagyonbevallásában, és állítása szerint mindegyik szabályszerű volt, de a CREW szerint nem volt kellőképpen bizonyítva, hogy ezek a New York, Washington, DC és három dél-karolinai város közötti, vélhetően több 10 ezer dollárba kerülő utazások a szabály alól kivételt képeznének, ezért kértek vizsgálatot. A szövetségi etikai szabályok ugyanis tiltják a munkavállalóknak, hogy hivatalos személyként ajándékokat fogadjanak el.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének azonban más oka is lehetett a lemondásra, ugyanis Haley szeptemberben véleménycikket közölt a The New York Times című lapban és a többek között azt írta: nem mindenben ért egyet Donald Trump elnökkel.

Haley lemondása után Donald Trump arról beszélt, hogy lánya, Ivanka Trump hihetetlenül jó követ lenne, viszont az elnök bejegyzésére reagálva Ivanka Trump a Twitteren jelezte: biztos benne, hogy az elnök rettentően jó jelöltet fog állítani Halye helyére, de az nem ő lesz.  (mti/businessinsider)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS