2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Őrizetbe vették Costa Ricán Elena Udreát és Alina Bicát

2018. október 04. 10:00, utolsó frissítés: 11:07

A Román Országos Rendőr-főfelügyelőség megerősítette, hogy őrizetbe vették Costa Ricán a rendőrök Elena Udreát és Alina Bicát.


Korábban a sitiooij.poder-judicial.go.cr közölte, hogy a helyi rendőrség szerdán őrizetbe vette Elena Udreát és Alina Bicát.

A tájékoztatás szerint a román hatóságok kérésére a Costa Rica-i nyomozó hatóság az Interpol központi bürójával és a nemzetbiztonsági és hírszerzési igazgatósággal közösen szerdán őrizetbe vett két 44 éves romániai nőt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter júniusban úgy nyilatkozott: Románia kétoldalú kiadatási egyezmény hiányában is kérheti a Costa Rica-i hatóságoktól Elena Udrea kiadatását. A tárcavezető akkor rámutatott, a kiadatási eljárás úgy is elindítható, hogy nincs erre vonatkozó megállapodás Románia és Costa Rica között. Az eljárás elindításához mindenekelőtt arra van szükség, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ - a letartóztatási parancsot kibocsátó hatóság kérésére - nemzetközi elfogatóparancsot adjon ki annak a személynek a nevére, akinek a kiadatását kérné az ország - magyarázta júniusban a miniszter, hozzátéve: az, hogy mennyi időt vesz igénybe az eljárás, elsősorban a vonatkozó Costa Rica-i törvényektől függ. Toader szerint volt már példa arra, hogy Costa Rica kiadott Romániának egy román állampolgárt.

Elena Udrea volt turisztikai minisztert június 5-én jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság a Bute-gála-perben. Udreát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek.

A volt turisztikai miniszter ez év eleje óta Costa Ricán tartózkodik, ahol a közelmúltban kislánya született. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS