2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Változások történtek az Index.hu tulajdonosi hátterében: Spéder Zoltán kiszállt

2018. szeptember 18. 09:25, utolsó frissítés: 09:46

Spéder Zoltán eladta a cemp-x online Zrt.-ben lévő közvetett tulajdonát, a társaság részvényeit Ziegler Gábor igazgatósági tag és Oltyán József médiavállalkozó vásárolták meg - közölte Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kurátora hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Spéder Zoltán a Silhouette Capital Managementen keresztül értékesítette a cemp-x online Zrt.-ben lévő tulajdonrészét. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a cemp-x online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Ziegler Gábor a 2000-es évek óta az Index kötelékében volt, 2008 májusától a cég értékesítési igazgatójaként, valamint a lap igazgatóságának tagjaként dolgozott. Később az Index mellé kiépített CEMP Sales House értékesítési vezetőjeként, majd az elmúlt négy évben értékesítési vezetőjeként dolgozott.

A másik új tulajdonos, Oltyán József személye viszont érdekesebb. Ő jelenleg a magyarországi vidéki híportálokat működtető Regon Média tulajdonos-vezérigazgatója. A médiavállalkozó lapjai gyakran kormánybarát hangvételt ütnek meg. Zieglerhez a 444.hu szerint 20 éves baratásg köti. Oltyánnak politikai szerepvállalása is van, a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja.

Az adásvétellel párhuzamosan Bodolai László eladta az NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, amelyet 50-50 százalékos arányban a cemp-x online Zrt. és a CEMP SH Kft. vásároltak meg. Az NP Nanga Parbat 17 Zrt. az alapítója az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványnak.

A tranzakció az index.hu kiadóvállalatának és szerkesztőségének működését nem érinti, az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak - áll a közleményben.

A cemp-x online Zrt. kizárólagos érdekeltségébe tartozó kiadók olyan kiadványokat működtetnek, mint a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi, emellett ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft.

Az új tulajdonosok célja a cemp-x online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése - áll a közleményben.

Az Index.hu Zrt. részvényeit 2017. januárja óta tulajdonló MFA-t egy személyben Bodolai László kuratóriumi elnök irányítja. A cemp-x online Zrt. új tulajdonosai számára az index.hu jogi képviseletét 15 éve ellátó, illetve az MFA létrehozása óta az alapítvány, illetve az Index.hu Zrt. elnöki pozícióját betöltő Bodolai László személye a garancia arra, hogy az Index.hu továbbra is megőrizze politikai függetlenségét és ennek köszönhető sikeres működését - hangsúlyozták a közleményben.

A közleményben beszámoltak arról is, hogy az INDEX.HU Zrt. igazgatóságának elnöke felmentette tisztégéből Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tagokat. A társaság háromfős igazgatóságát a jövőben Bodolai László elnök, Szombathy Pál igazgatósági tag mellett az index mindenkori főszerkesztője alkotja majd. (mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS