2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ az aktivistákkal szégyenletesen bánó országok közé sorolta Magyarországot

2018. szeptember 13. 14:12, utolsó frissítés: 15:21

Az ENSZ szerdán publikált egy listát, amelyen azt a 38 országot sorolja fel, ahol „szégyenletes módon lépnek fel” a vele együttműködő emberjogi aktivistákkal szemben. Ezen a listán szerepel Magyarország is, többek között Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia mellett. Magyarország most került fel erre a listára első alkalommal, ugyanúgy mint Izrael.

A listát Antonio Gutteres ENSZ-főtitkár kérésére készítették el. A jelentés szerint a listán szereplő országokban bántalmazzák, megfigyelik, kriminalizálják vagy nyilvánosan megbélyegzik az áldozatokat vagy az emberi jogok védelmezőit, de van, ahol a civileket jogellenesen letartóztatják, megkínozzák vagy akár meg is ölik.

„A világ tartozik azzal azoknak a bátraknak, akik kiállnak az emberi jogokért, akik kérésünkre információkkal látnak el minket és együttműködnek velünk, hogy szavatolja azt, hogy jogaikat tiszteletben tartsák” - nyilatkozta az ENSZ főtitkára a lista nyilvánosságra hozatalakor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírre reagálva úgy nyilatkozott, hogy csupán António Guterres ENSZ-főtitkár bosszúja, hogy Magyarországot emberi jogi aktivistákkal szégyenletesen bánó országok közé sorolták. A magyar politikus szerint nincs más magyarázható oka annak, hogy Magyarországot erre a listára tették, mint a bosszú Magyarországgal szemben, amiért nem támogatja a "globális migrációs csomagot". (index/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS