2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazták a Sargentini-jelentést

2018. szeptember 12. 14:19, utolsó frissítés: 17:30

Szerdán délután megszavazták Strasbourgban a Sargentini-jelentést. A jelentést 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodással fogadta el a testület.

A jelentés elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, valamint az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volt szükség. A tartózkodás nem számított leadott szavazatnak.

A zöldpárti Judith Sargentini által összeállított és az EP illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott dokumentum szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének.

Strasbourgban a tegnap vitáztak a Sargentini-jelentésről, és arról, hogy az alapján elindítsák-e Magyarország ellen a 7. cikk szerinti eljárást az uniós értékek megsértése miatt.

Ezzel az Európai Parlament szerepe befejeződött az eljárásban. Innentől a nemzeti kormányok uniós törvényhozó testülete, a Tanács felelős az ügyért.

Az Index beszámolója szerint a magyar kormány már korábban fontolóra vette, hogy megtámadja a döntést az EU bíróságán, mert úgy látják, hogy az Európai Parlament a szavazásnál megsértette az uniós alapszerződést.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében hangsúlyozta a különbséget a felvilágosult patriotizmus és az egészségtelen nacionalizmus között. „Akkor kell a 7. cikkhez fordulni, ha veszélybe kerül a média szabadsága és a jogállamiság. Nincs demokrácia szabad sajtó nélkül. (..) Az igazságszolgáltatás döntéseinek tiszteletben tartása pedig nem választás kérdése, hanem kötelesség" – fogalmazott. Európának meg kell óvnia demokratikus folyamatait a nemzetközi és magánérdekektől - tette hozzá. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS