2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ceaușescuék loptak, mint a szarka, ezért II. Erzsébet inkább eldugott előlük minden mozdítható értéket?

2018. szeptember 11. 12:43, utolsó frissítés: 16:21

Robert Hardman újságíró, a brit királyi család egyik legkiválóbb ismerője, aki több filmet is forgatott a brit monarchiáról, most könyvet írt II. Erzsébet brit uralkodó diplomáciai kalandjairól Queen of the World címmel. A könyvben beszámol többek között az 1978-as Nicolae Ceaușescuval történő találkozóról is.


Hardman szerint a királynő nem igazán szeretett volna találkozni a diktátorral, de az ígéretet tett egy 300 millió fontos repülőgép-vásárlásra, így kénytelen volt fogadni őt, mivel a brit gazdaságnak akkor éppen égető szüksége lett volna erre az üzletre.

Ahogyan a videofelvételek is tanúskodnak, Nicolae Ceaușescut és feleségét királyi fogadtatásban részesítették az országban, volt kocsikázás London belvárosában és közös vacsora is a királynővel.A könyv beszámolója szerint a találkozót megelőzően Giscard d’Estaing akkori francia elnök külön figyelmeztette a királynőt arra, hogy vigyázzon Ceaușescuékkal, mert lopnak. A elnök beszámolt a királynőnek arról, hogy amikor a diktátor és felesége Franciaországban tartózkodott, a szállásukról szinte mindent elvittek, ami mozdítható volt, a lámpánktól a fürdőszoba-felszerelésekig.A királynő ezt követően utasította udvarmesterét, hogy minden értékes tárgyat tüntessenek el a Ceaușescuéknak előkészített lakosztályból, sőt még a vacsoraasztal ezüstétkészletét is cseréljék le.

Hardman arról ír, hogy a királynő a kötelező találkozókon kívül nem volt hajlandó többé találkozni a diktátorral és feleségével, egy alkalommal, amikor meglátta közeledni őket a Buckingham-palotához, inkább elbújt egy bokor mögött.

Ceaușescuék látogatása egyébként eléggé fekete foltként került be a brit diplomácia történetébe. David Owen egykori külügyminiszter (aki kikönyörögte a királynőnél, hogy Elena Ceaușescu díszdoktori címet kapjon a Royal Institute of Chemistry-től), beismerte, hogy hiba volt megszervezni a látogatást és mindenben kedvére tenni a Ceaușescu házaspárnak.

A találkozón ráadásul végül semmit sem nyertek a britek, mivel Ceaușescu nem fizette ki a repülőgépeket. (Balkan Insight)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS