2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendelet

2018. szeptember 08. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendelet.

Az 5,5%-os gazdasági növekedéssel számoló jogszabályt szerdai ülésén fogadta el a kormány.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy elsőbbséget élvezett a bér- és nyugdíjkeret biztosítása, a nemzetközi kötelezettségekkel kapcsolatos kiadások fedezése, illetve a megkezdett munkálatok folytatásához szükséges összegek elkülönítése.

A miniszter kifejtette: az államkincstár bevételei 8,8 milliárd lejjel bővülnek, a kiadások 9,9 milliárd lejjel nőnek.

'A Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz (CSAT) tartozó struktúrák költségvetése csökkent, de semmi akadálya nincs, hogy amit év végéig meg szeretnének valósítani, annak fedezzük a költségeit, de világos, hogy az első hét hónapban a rendelkezésükre álló keretet nem használták fel. Márpedig a modern menedzsment elvei szerint nincs amiért elkülönítve tarts összeget ott, ahol nem használják, elveszed és átcsoportosítod' - magyarázta a szakember.

Hozzátette: a költségvetés-kiigazítás a CSAT láttamozása nélkül is érvényes.

'Tudorel Toader igazságügyi miniszter dokumentálta a döntés jogi hátterét. (...) Három, 2011-ből származó határozata is van az alkotmánybíróságnak, amely kimondja, hogy kérni kell a véleményezést, de nem kell azt megvárni, és azt is kimondja, hogy (...) a láttamozás megtagadása az alkotmányos vagy törvényes szerep félreértelmezésére utal, ami nem befolyásolja annak a jogszabálynak az alkotmányos voltát, amelynek elutasították a láttamozását' - fejtette ki Teodorovici.

Klaus Iohannis államfő közleményt adott ki, amelyben elítéli, hogy a kormány a CSAT hozzájárulása nélkül fogadta el a költségvetés-kiigazítási tervezetet, és kéri a Nép Ügyvédjét, forduljon az alkotmánybírósághoz az ügyben.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS