2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marine Le Pen pártja a Salvini-féle irányvonalat kívánja követni

2018. szeptember 06. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Marine Le Pen, a radikális jobboldali francia Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a jövő májusi európai parlamenti választásokon ugyanazt a politikai irányvonalat kívánja követi, amelyet szövetségese, Matteo Salvini, az olasz Liga kormánypárt vezetője, belügyminiszter ajánl Európában a "nemzetek demokratikus forradalmának" érdekében.

Matteo Salvini „jól ismeri a mi álláspontunkat. Egyetértünk. Természetesen ugyanazon politikai irányvonalak mentén folytatjuk a kampányt” - mondta a pártelnök csütörtökön a Radio Classique nevű francia rádióadón.

"Szoros barátság fűz minket egymáshoz. Nagyon tisztelem azt, amit jelenleg tesz" - tette hozzá.

"Mindazokkal, akik osztják a gondolatainkat Európában, megcsináljuk ezt az európai demokratikus forradalmat" - hangsúlyozta Marine Le Pen, emlékeztetve arra, hogy pártja szövetségesei Olaszországban és Ausztriában már kormányerőkké váltak.

"A célunk nem az, hogy eggyel vagy kettővel több európai képviselőnk legyen. A célunk az, hogy koalíciót tudjunk létrehozni az Európai Parlamentben, és megállítsuk az Európai Unió jelenlegi őrült menetét" - fogalmazott a pártelnök, aki jelezte, pártja listáját nem ő fogja vezetni, de a kampányban részt vesz.

Marine Le Pen szerint szuverén, szabad nemzetek nélkül nem létezik Európa. Úgy látja, hogy Emmanuel Macron francia államfő nem Európát, hanem az Európai Uniót védi, amely szerinte olyan antidemokratikus struktúra, amelynek teljesen katasztrofálisak az eredményei társadalmi és gazdasági téren egyaránt.

A francia parlamenti képviselő elmondta: pártja kampányolni fog, függetlenül attól, hogy a francia hatóságok nyár végén zárolták a Nemzeti Tömörülésnek járó 2 millió eurós állami támogatást a jogtalanul felvett uniós pénzek visszafizetésére.

Az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra becsüli azt a kárt, amelyet a Nemzeti Összefogás okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát Brüsszelben.

Eddig tíz ember, köztük Marine le Pen ellen indult eljárás az ügyben. A pártelnök szerint "üres a dosszié", és a megvádolt párttagok mindig is tagadták az ellenük felhozott vádakat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS