2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Günther Oettinger: Románia, Magyarország és Lengyelország az EU lerombolására törekszik

2018. szeptember 06. 13:33, utolsó frissítés: 13:34

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos egy brüsszeli rendezvényen az európai projektet - belső és külső ellenfelek részéről egyaránt - fenyegető „halálos veszélyről” beszélt.

A Politico brüsszeli hírportál szerdai beszámolója szerint Oettinger úgy vélekedett: Európán belül is „egyesek az európai projekt meggyengítésére vagy akár a lerombolására készülnek”, Lengyelországot, Magyarországot, Romániát, és az olasz kormányt nevesítve az uniós projekt állítólagos belső ellenfelei között.

Teodor Meleșcanu
külügyminiszter a Facebookon reagált Oettinger vádjaira és elmondta, hogy megalapozatlannak tartja az uniós költségvetési biztos nyilatkozatát, mivel Románia az egyik legelkötelezettebb támogatója az erős Európai Uniónak.

„Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy az európai végrehajtó hatalom egy olyan tapasztalt tagja, mint Günther Oettinger minden valós alapot nélkülöző kijelentéseket tesz. Emlékeztetjük Oettinger urat: nem normális, hogy egy uniós biztos alapos előzetes tájékozódás nélkül vádoljon egy uniós tagállamot. Az uniós biztosoktól elvárható, hogy a teljes jogú tagállamokkal szemben kiegyensúlyozott és konstruktív hozzáállást tanúsítsanak, Oettinger úr állításai azonban ez ezzel ellentétes diskurzusba illeszkednek” - írta a közösségi oldalán a külügyminiszter.

Melescanu leszögezte: Románia a csatlakozás óta eltelt tíz évben „lelkesen és elkötelezetten” támogatta az erős, stabil és virágzó Európai Unió eszméjét.

„Biztosíthatjuk európai partnereinket, hogy Románia hozzáállása nem változott és - felelősségünk tudatában - készen állunk az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére. Reméljük, bebizonyíthatjuk, hogy Európa még erősebbé válhat” - szögezte le a külügyminiszter. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS