2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A francia nemzetgyűlés elnökét nevezte ki Macron az új környezetvédelmi miniszternek

2018. szeptember 04. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Francois de Rugyt, a francia nemzetgyűlés elnökét nevezte ki kedden Emmanuel Macron államfő az új környezetvédelmi miniszternek a múlt héten lemondott Nicolas Hulot helyére. A sporttárca élén a délelőtt lemondott Laura Flessel kétszeres olimpiai aranyérmes vívót Roxana Maracineanu világbajnok úszó követi.

A kormány két legnépszerűbb miniszterének távozása azért jelképes, mert mindketten a civil társadalomból érkeztek, s annak az új politikai elitnek voltak a tagjai, akikre építve nyerte meg a tavalyi választásokat Emmanuel Macron.

Laura Flessel, a 2012-es londoni nyári olimpia francia zászlóvivője reggeli közleményében személyes okokra hivatkozott. Hozzátette: azután hozta meg döntését, hogy négyszemközt beszélt Edouard Philippe miniszterelnökkel, valamint közölte, hogy továbbra is támogatja Emmanuel Macron államfőt. Távozása a nagyközönség számára meglepetésként hatott, de politikai körökben nem volt titok. A Le Canard enchainé című szatirikus hetilap szerdán megjelenő száma szerint a volt sportolónak "adózási problémái" akadtak, az illetékes hatóságok már vizsgálatot indítottak, s a tárcavezető a botrány kitörése előtt jobbnak érezte visszavonulni.

Utóda a Bukarestben született 43 éves Roxana Maracineanu, aki családjával politikai menekültként még gyerekkorában érkezett Franciaországba, s új hazájának 1998-ban megszerezte az első világbajnoki címet 200 méteres női hátúszásban. 2004-es visszavonulását követően sportkommentátor lett, de elődjével ellentétben a politikában nem számít újoncnak: 2010-től a párizsi agglomerációt felölelő Ile-de-France régió szocialista tagja volt, majd 2017-ben csatlakozott Emmanuel Macron újonnan alakult pártjához.

A kormány eddig legnépszerűbb tagja, az atomenergia alkalmazását ellenző Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, volt televíziós személyiség egy héttel ezelőtt a lemondását azzal indokolta, hogy az elmúlt egy év alatt nem sikerült megfelelő fejlődést elérnie a környezetvédelmi kérdésekben, és úgy érezte, egyedül maradt, nem tudta felsorakoztatni a kormányt álláspontja mellett.

A helyére kinevezett 44 éves Francois de Rugy, a nyugat-franciaországi Nantes korábbi alpolgármestere 2015-ig a Zöldek színeiben politizált. A tavalyi elnökválasztási kampányban csatlakozott Emmanuel Macron pártok feletti mozgalmához, majd a 2017 júniusában megalakult új nemzetgyűlés az elnökének választotta meg. A kormányzó Köztársaság lendületben tagjaként Francois de Rugy továbbra is olyan környezetvédőnek számít, akiről a civil szervezetek is elismerőleg szólnak.

A nemzetgyűlés szeptember 12-i ülésén választja meg az új elnökét. Parlamenti források szerint a poszt várományosa Richard Ferrand, a kormánypárt nemzetgyűlési frakciójának vezetője.

Francois de Rugy beemelésével a kormányba a népszerűsége mélypontjára jutott francia elnök az intézményi és az újabb gazdasági reformok beindításához remél újabb lendületet.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet kedden közzétett felmérése szerint Emmanuel Macron tetszési mutatója jelenleg 31 százalékon áll, ami alacsonyabb, mint elődjének, a szocialista Francois Hollande-nak volt 16 hónappal a megválasztását követően.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS