2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az olasz belügyminiszter nem engedélyezi, hogy egy kikötött hajóról partra szálljanak a menekültek

2018. augusztus 23. 13:36, utolsó frissítés: 13:47

A Diciotti nevű hajó fedélzetén Catania kikötőjébe érkezett menekültcsoport minden tagja illegális bevándorló - nyilatkozta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtök reggel , hangsúlyozva, hogy a miniszterelnökkel, Giuseppe Contéval teljes összhangban tiltotta meg a menekültek partra szállását.

Matteo Salvini rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy a célja az ausztráliai migrációs modell megvalósítása, vagyis egyetlen tengeren fedélzetre vett menekült sem érhet partot Olaszországban.

A belügyi tárca vezetője kijelentette, nem tart az olasz államfő beavatkozásától, hogy Sergio Mattarella esetleg engedélyezi a menekültek leszállását a Diciotti hajóról.

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója csütörtökön vette a 177 fős menekültcsoportot fedélzetre. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, M5S-politikus hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a menekültek olasz területre lépjenek.

A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin. Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai férfiakról van szó.

A Diciottit csütörtökön ívóvízzel és élelmiszerrel látták el. Ez arra utal, hogy a menekültek továbbra is a hajón maradnak.

A Corriere della Sera azt írta, az államfő csendes háttérmunkával igyekszik megoldást találni. Sergio Mattarella júliusban engedélyezte a szintén a Diciotti által szállított 67 menekült partraszállását, amikor Matteo Salvini szintén nemet mondott erre. Az olasz püspöki kar (Cei) napilapja a l'Avvenire szerint Sergio Mattarella attól tart, a Diciotti ügye Európa-ellenességbe csaphat át tovább mérgesítve a római kormány és Brüsszel kapcsolatát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS