2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

DiNardo bíboros a washingtoni pedofilbotrány részletesebb vizsgálatát szorgalmazza

2018. augusztus 17. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Daniel DiNardo bíboros, az amerikai katolikus püspöki kar vezetője a Theodore McCarrick volt washingtoni érsek személyét övező ügyek szélesebb körű kivizsgálását szorgalmazta csütörtökön.

Theodore McCarrick volt érseket szeminaristák és kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolták meg, a múlt hónapban le is mondott.

DiNardo, aki Galveston-Houston érseke, közleményében morális katasztrófának nevezte az amerikai katolikus egyház napvilágra kerülő szexuális botrányait, Javasolta azt is, hogy a vizsgálódásokat a Vatikán megbízottjai irányítsák.

Az érsek emellett a visszaélések feltárásának új módszereit is kezdeményezte, bár részletekre nem tért ki. Közölte: nemsokára a Vatikánba utazik, és előterjeszti konkrét javaslatait.

Daniel DiNardo leszögezte: a püspököknek nagy a felelőssége a történtekben.

"Már tudjuk, hogy a püspöki vezetés kudarca a bajok egyik gyökere" - fogalmazott.

A püspöki kar vezetője azt követően szólalt meg, hogy kedden Josh Shapiro pennsylvaniai főügyész nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely szerint az elmúlt 70 évben az államban mintegy 300 pap követett el szexuális visszaélést.

A pennsylvaniai szexuális zaklatásokat csütörtökön a Vatikán közleményben ítélte el, erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítve a történteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS