2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A katalán elnök három kikötőt ajánlott az Aquariusnak, hogy kiköthessen

2018. augusztus 14. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

Quim Torra katalán elnök kedden három katalán kikötőt ajánlott fel, ahol fogadnák az Aquarius mentőhajót, amely a líbiai partok közelében arra vár, hogy partra tehesse a múlt héten a Földközi-tengerből kimentett 141 embert.

"Katalónia mindig is a befogadás földje lesz" - írta Twitter-oldalán a katalán függetlenségi vezető, megnevezve Palamós, Vilanova és Sant Carles de la Rapita kikötőit lehetséges úti célként a mentőhajó számára.

A katalán elnök ajánlata szimbolikus gesztusnak tekinthető, mivel ő maga nem hozhat ilyen döntést, arról csak a spanyol központi kormány határozhat.

Június közepén az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF)segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajót, fedélzetén több mint 600 emberrel Spanyolország fogadta Valencia kikötőjében, miután nem köthetett ki a közelebbi máltai vagy olasz partoknál.

José Luis Ábalos spanyol fejlesztési miniszter egy eseményen újságíróknak válaszolva kedden azt mondta: a mostani helyzet eltér a júniusitól, ami "élet-halál" kérdés volt, hiszen a túlzsúfolt hajót sehol nem voltak hajlandóak fogadni.

Ismét hangsúlyozta, hogy a szocialista kabinet a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tart szükségesnek.

Az EFE spanyol hírügynökség meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte: a spanyol kormány "intenzíven" tárgyal az Európai Bizottsággal, és más uniós tagállamokkal egy "közös és szolidáris" megoldáson az Aquarius helyzetére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS