2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

80 napja éhségsztrájkol az ukrán rendező az orosz börtönben

2018. augusztus 09. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Unokatestvére, Natalja Kaplan szerint "katasztrofális" az állapota Oleh Szencov krími ukrán rendezőnek, akit Oroszországban terrorizmus címén ítéltek el, és aki több mint 80 napja folytat már éhségsztrájkot börtönében - közölte online kiadásában szerdán a Kommerszant című orosz napilap.

Kaplan szerdai Facebook-bejegyzése szerint Szencov a hozzá a jogi képviselőjén keresztül eljuttatott levelében azt írta, hogy "közel már a vég". Érdeklődött, hogy érdekel-e még valakit az éhségsztrájkja, mert semmilyen levél nem jut el hozzá.

A hozzátartozó az állította, az elítélt elutasította, hogy a börtönből a labitnangi polgári kórházba szállítsák át, mert biztos benne, hogy azt nem élné túl. Szencov arra panaszkodott, hogy az intenzív osztályon korábban többet bántották, mint a börtönkórházban.

Hasonlóképpen az elítélt állapotának romlásáról számolt be Dmitro Dinze ügyvéd, aki szerint ügyfelénél vérszegénység lépett fel és a pulzusa 40-re lassult le. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet büntetés-végrehajtási parancsnoksága ugyanakkor azt állítja, hogy a 42 éves Szencov állapota kielégítő.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten.

Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és Lenin-szobornál.

Szencov nem ismerte el bűnösségét. A rendező mellett számos nemzetközi hírű filmes kollégája kiállt, támogatására Európában több akciót is szerveztek.

Oleh Szencov május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64, Oroszországban őrzött ukrán "politikai" foglyot. Önmagának nem kért kegyelmet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt közölte, hogy ha Szencov elnöki kegyelemben kíván részesülni, akkor azt személyesen kell kérelmeznie. Az elítélt erre nem hajlandó. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS