2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hiába az ENSZ-szankciók, az oroszoknál sok ezer észak-koreai dolgozik

2018. augusztus 03. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

Az ENSZ-szankciók ellenére Moszkva észak-koreai munkások ezreinek teszi lehetővé, hogy Oroszországban dolgozhassanak - írta csütörtökön internetes oldalán a The Wall Street Journal című lap.

A Washingtonból és Szentpétervárról keltezett cikkben a lap meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt, be, hogy Oroszország az ENSZ-szankciók ellenére új munkavállalási engedélyeket ad ki észak-koreai munkásoknak.

Az orosz belügyminisztérium adataira hivatkozva a The Wall Street Journal azt írta, hogy tavaly szeptember óta több mint tízezer észak-koreai állampolgár kapott engedélyt oroszországi munkához. Az ENSZ tisztségviselői most vizsgálják, hogy e döntésével Moszkva valóban megsértette-e az Észak-Korea ellen érvényben lévő büntető intézkedéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tavaly szeptemberben kimondta: észak-koreai állampolgároknak külföldi kormányok nem adhatnak ki új munkavállalási engedélyeket, bár a már létezőket nem kell visszavonni. A munkavállalási engedélyek megtagadásával a világszervezet célja az volt, hogy megfossza egyik fontos jövedelmi forrásától Kim Dzsong Un rendszerét.

A The Wall Street Journal szerint az orosz hivatalos adatok azt mutatják, hogy az észak-koreaiakat foglalkoztató orosz cégek észak-koreaiakkal létrehozott vegyesvállalatokként működnek. Ezt az ENSZ határozatai szintén tiltják.

Az amerikai lap érdeklődésére sem az orosz belügyminisztérium, sem a külügyi tárca nem kívánt reagálni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS