2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A helyi lakosok mindenhol durván túlbecsülik a bevándorlók arányát

2018. augusztus 02. 12:15, utolsó frissítés: 12:25

A Harvard három közgazdásza arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős az előítélet, amivel a bevándorlás kérdését a társadalom megközelíti, és ez határozza meg a kérdésről szóló politikai és társadalmi vitákat. Addig, amíg az emberek nincsenek a valós adatok birtokában, teljesen fölöslegesek ezek a viták - állapítják meg a kutatók.


A szakemberek egy 6 országot felölelő felmérést végeztek, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Svédországban és Nagy-Britanniában összesen 22 500 kérdőívet töltettek ki lakosokkal, hogy kiderüljön, mekkora az eltérés a valós adatok és a lakosság által képzelt számok között.

És láss csodát: a hat ország közül mindegyikben nagy volt az eltérés a hivatalos statisztikák és az emberek képzelete között.

Az Egyesült Államokban például 10%-os a frissen bevándoroltak aránya, de a lakosság azt hiszi, ez az arány 36%-os, Olaszországban is 10%-nyira tehető a valós arány, ezzel szemben a lakosság 26%-ot hisz. A franciák 28%-ot gondolnak a 12% helyett és hasonló a helyzet Németországban és Nagy-Britanniában is.

A svédek ebben a kérdésben valósabban látják a helyzetet, itt az eltérés csupán 10%-nyi, 17% a bevándorlók aránya, és 27-et gondolnak. Egyébként a vizsgált hat ország közül itt a legmagasabb a menekültek aránya.

Hasonlóak az eltérések abban is, ami a bevándorlók vallását illeti: jóval túlbecsülik például a muszlim bevándorlók arányát. Az amerikaiak szerint például a bevándorlók 23%-a muszlim, ez a szám valójában csupán 10%. A svédek 47%-ot hisznek a valós 27% helyett.

Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában egyaránt 14%-os a tévedés a bevándorlók vallását illetően. Ezzel szemben a francia lakosság ezzel az aránnyal tisztában van, úgy gondolják, hogy az országba érkezők fele muszlim vallású, és 49% valóban az. Egyébként a muszlim bevándorlók aránya itt messze a legmagasabb a nyugati országok között.

A fentiekből következik, hogy akkor meg általában a keresztény bevándorlók arányát becsülik igencsak alul a lakosok. A tanulmány kitér arra is, hogy a lakosság többsége a valós adatok nem ismerete mellett még egy hamis képet is kialakít a bevándorlókról: a lakosok szemében általában a bevándorlók szegények, tanulatlanok és nem akarnak dolgozni sem.

A harvardi tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a dezinformáció által uralt közbeszédben hibás politikai döntések születhetnek. (rfi)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS