2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új-Zélandon 10 nap fizetett szabadság fog járni a családon belüli erőszak áldozatainak

2018. július 27. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Új-Zélandon a világon elsőként fogadtak el egy olyan törvényt, amely értelmében 10 napos fizetett szabadságot kötelesek biztosítani a munkaadók a családon belüli erőszak áldozatainak. Az erre szánt időt az áldozatok arra használhatják, hogy elköltözzenek a bántalmazótól, új otthont találjanak maguk és a gyerekek számára.

A törvényt hét éven készítette elő egy zöldpárti képviselő, Jan Logie, aki korábban egy olyan intézményben dolgozott, ahol bántalmazott nőknek nyújtottak menedéket és segítséget. A parlament a benyújtott javaslatot 63-57 arányban szavazta meg,

Akik ellene szavaztak általában azzal érveltek, hogy a kis és közép-vállalkozásoknak túl nagy megterhelést jelentene a törvény bevezetése, és nagy gazdasági kár is keletkezne, plusz nem biztos, hogy a vállalkozók felvennének ezután olyan alkalmazottakat, akiknél fennáll a családi erőszak kockázata.

Új-Zélandon hatalmas problémát okoz a családon belüli erőszak, a statisztikák szerint 4 percenként tárcsázzák a rendőrséget egy-egy ilyen ügyben. vannak számítások, ami szerint az erőszak 4-7 milliárd dollár közötti kárt okoz az országnak évente.

Logie szerint a most elfogadott törvény az első lépés a felé, hogy Új-Zéland kezelni tudja az erőszak egyre súlyosabb problémáját. „A családon belüli erőszak nem választja szét a munkát és az otthont. Rengeteg olyan kutatás van, amely azt bizonyítja, hogy a bántalmazó partnerek a munkahelyre is beviszik az erőszakot. Vagy úgy, hogy fizikailag zaklatják párjukat, vagy úgy, hogy fenyegető e-mailekkel és telefonokkal bombázzák őket. Sokan azt akarják elérni, hogy párjuk otthagyja a munkahelyet és ezzel még inkább kiszolgáltatottá váljon” – magyarázta Logie.

A szomszédos Ausztráliában is fontolgatják egy hasonló törvény elfogadását, ott öt nap fizetett szabadság járna a bántalmazásból kilépő házastársaknak. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS