2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy svéd egyetemista megakadályozta, hogy kitoloncoljanak az országból egy afgán férfit

2018. július 25. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Elin Ersson, a Göteborgi Egyetem diákja, mikor megtudta, hogy egy gépen egy afgán férfit fognak szállítani Isztambulba, hogy visszatoloncolják Svédországból Afganisztánba, maga is jegyet váltott a Göteborgból Törökországba tartó járatra.

Ersson nem értett egyet azzal, hogy visszatoloncolják a férfit, attól félt, hogy annak az élete kerül veszélybe, ha visszaküldik a polgárháború által sújtott országba, ezért tiltakozni kezdett: nem volt hajlandó leülni a székére, míg a férfi a gépen van, és mindezt élőben közvetítette a Facebookon. A szabály a repülőgépeken az, hogy a pilóta nem szállhat föl addig, míg minden utas nem ül, így nem maradt más választás, a férfit le kellett szállítani a gépről.A egyetemista lány videóját már több mint 500 000-en látták. A videón látszik, amint egy légi kísérő kéri, hogy hagyja abba a filmezést. Egy adott ponton pedig egy angol utas elveszi a telefonját, azt viszont visszaszerzi neki a repülőgép személyzete. Közben a szemére vetik, hogy miatta lesz késése a gépnek, mire ezt válaszolja: "Nem akarom, hogy ezt az embert megöljék, csak azért, mert önök nem tudnak elviselni negyedórányi késésest. Mi a fontosabb, egy emberi élet, vagy az önök ideje? Azt akarom, hogy ez a férfi hagyja el a repülőgépet, mert Afganisztánban nem lesz biztonságban. Tudom, mi szerepel a törvényben, de nem értek egyet a törvénnyel, mert nem helyes embereket visszaküldeni a pokolba".

A repülőgépen tartózkodó hatósági személyek egyes utasok kérését megtagadva nem szállították le az egyetemista lányt a gépről, hanem az afgán férfi távozott végül, Ersson pedig vastapsot kapott.

A svéd kormány nemrég szigorított a menedékjog megadásának feltételein, így arra lehet számítani, hogy a következő hónapokban menedékkérők tízezreit toloncolják vissza oda, ahonnan érkeztek. A hatóságok szerint pedig például Afganisztán biztonságos országnak számít, így oda is kibocsátják a visszatoloncolási engedélyeket. Hamarosan pedig választások is lesznek az országban, a szélsőjobb népszerűsége egyre nő úgy, hogy kemény fellépést ígért a bevándorlókkal szemben.

A Deutsche Welle lap úgy tudja, hogy az afgán férfit egy következő géppel úgyis el fogják szállítani.

A közzétett videóban Ersson azt állítja, hogy akciója legális. A svéd hatóságok szerint azonban a fedélzeten tartózkodó utas pilótával szembeni engedetlensége pénzbírságot, avagy félévi börtönbüntetést is maga után vonhat. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS