2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Financial Times: az EB fizetni akar a tagországoknak, ha befogadják a Földközi-tengerről kimentett bevándorlókat

2018. július 24. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

A Financial Times értesülései szerint az Európai Bizottság hatezer eurót fizetne a Földközi-tengeren hánykolódó hajókon lévő minden egyes bevándorló befogadásáért az őket átvevő tagországoknak, hogy ezáltal enyhítse a nyomást a bevándorlásellenes új olasz kormányon.

A brit üzleti napilap úgy tudja, a brüsszeli testület kedden teszi közzé javaslatait a bevándorlók Európába való beáramlásának megállításáról.

Ezek közé tartozna a lap egy meg nem nevezett tisztségviselőtől származó értesülése szerint az is, hogy az Európai Bizottság anyagi segítséget kínál az Európai Unió azon tagországainak, amelyek hajlandóak ellenőrzött - saját döntésük alapján nyitott vagy zárt - központokat létrehozni a területükön.

Az anyagi ösztönzőket annak nyomán vezethetik be, hogy a Liga és az Öt Csillag Mozgalom által alkotott új olasz kormány megtiltotta a bevándorlókat és menekülteket mentő hajók kikötését Olaszországban.

A lap szerint a brüsszeli kezdeményezésnek Spanyolország lehet a legnagyobb haszonélvezője, a dél-európai ország ugyanis csak az elmúlt egy hétben több mint 1200 kimentett bevándorlót fogadott be a Földközi-tengeren hánykolódó hajókról. Az Európai Bizottság reméli: a terhek megosztását célzó javaslatcsomag révén ráveheti az olasz kormányt, tegyen többet annak megakadályozására, hogy az elutasított menedékkérők továbbmenjenek Olaszországból az EU más országaiba - írta a Financial Times. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS