2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antiszemitizmus elleni központokat hoz létre a német kormány

2018. július 13. 18:59, utolsó frissítés: 18:59

Antiszemitizmus elleni központokat tervez létrehozni a német szövetségi kormányzat, amelyeknek azokat az antiszemita incidenseket lehetne jelenteni, amelyeket a büntetőjog nem szankcionál - mondta el a Rheinische Post című regionális lapban pénteken megjelent interjúban Felix Klein, az antiszemitizmus elleni német kormánybiztos.

Klein azt szeretné, ha már idén működni kezdene a rendszer, és minden nagyobb városban létrejönnének ezek a központok. A projektet a családügyi minisztérium költségvetéséből fogják finanszírozni, és a berlini antiszemitizmus-kutató és információs központ fog mintaként szolgálni az intézmények működéséhez.

"Nem szabad megengedni, hogy a társadalomban közöny alakuljon ki az antiszemitizmus bármilyen formájával szemben" - húzta alá Klein a düsseldorfi lapnak.

A különmegbízott szerint elsőként azt kell meghatározni, hogy mi tartozik azoknak az antiszemita incidenseknek a körébe, melyeket a büntetőjog még nem szankcionál. Felix Klein például a sértegetést, a falfirkákat és heccelést is idesorolja. De Klein az antiszemita bűnügyi statisztikák pontosítását is célul tűzte ki.

Az antiszemitizmus elleni német kormánybiztos elmondta, hogy keveset tudni az antiszemitizmus társadalmi térnyerésének okairól, de úgy érzi, mintha erősödne a zsidóellenesség. Egyre gyakrabban érkeznek hírek iskolákban történő antiszemita incidensekről. Ezek többnyire muszlim bevándorlókhoz köthetők. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS