2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az MTA szerint a székelyek is magyarok, nem kellene őket magyarországi őshonos kisebbségnek nyilvánítani

2018. július 11. 11:13, utolsó frissítés: 11:27

A székelység a magyar nemzet része- ezt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szögezte le kedden a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló magyarországi választópolgári kezdeményezés kapcsán, írja a Krónika.

Az MTA szerint azonban a Magyarországon élő székely közösség nem felel meg a nemzetiségek elismeréséről szóló törvényi feltételeknek, mivel az uralkodó történettudományi, régészeti, néprajzi és nyelvészeti álláspontok szerint a székelyek etnokultúrális értelemben a modern magyar nemzet részei, ezt pedig szociológiai, kulturális és antropológiai kutatások is megerősítik.

„Egy olyan, a magyar kulturális nemzetből kiszakított, a romániai magyar kisebbség (nemzetrész) integráns részét képező regionális-néprajzi csoport, amelynek önmeghatározásában, különböző megnyilvánulásaiban az etnicitás és a regionális kultúra, a hagyomány meghatározó szerepet játszik” – olvasható az MTA-nak a Krónikához eljuttatott állásfoglalásában.

A budapesti Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 5-ei ülésén elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló polgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést; a kezdeményezést 1022-en támogatták érvényesen. A honos népcsoporttá nyilvánításról az Országgyűlés dönt. (Krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS