2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A leváltott katalán kormánytagoknak 2,1 millió eurót kell bírósági letétbe helyezniük

2018. június 29. 19:29, utolsó frissítés: 19:29

A tavaly októberben leváltott katalán kormánytagoknak 2,1 millió eurót (690 millió forint) kell bírósági letétbe helyezniük két napon belül - közölte a spanyol legfelsőbb bíróság pénteken.

Az összegről még március végén határozott a bíróság, amikor vádat emelt a 14 politikus ellen a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A bíróság szerint a politikusokat felelősség terheli az illegális népszavazás mintegy 1,6 millió eurós (529 millió forint) költsége miatt, a letét pedig ennek fedezésére szolgál.

Amennyiben a volt kormánytagok önként nem fizetik be az összeg rájuk eső részét, vagyonukat zár alá helyezheti a bíróság. A 14 politikus közül hárman Brüsszelben tartózkodnak, Carles Puigdemont volt elnök Berlinben várja kiadatási eljárásának lezárultát, ahogy Clara Ponsatí is a skóciai Edinburghban. Hatan pedig előzetes letartóztatásban vannak különböző spanyolországi börtönökben.

Utóbbi politikusok már több alkalommal is kérvényezték áthelyezésüket katalóniai, családjukhoz közelebbi fegyintézetekbe.
Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ez a lehetőség már nyitott számukra, a döntés a büntetés-végrehajtási intézetek kezében van.
(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS