2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miközben mindenki a foci VB-re figyel, Oroszországban szépen felszámolják a kisebbségi nyelveken történő oktatást

2018. június 26. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

A ELTE Finnugor Tanszéke a Facebook oldalán adott hangot nemtetszésének, amiért az orosz alsóházban első körben elsöprő többséggel megszavazták az új nyelvtörvényt, amelynek értelmében az oroszországi iskolákban nem lehet „arra kényszeríteni” a gyerekeket, hogy az anyanyelvüktől eltérő (helyi őslakos) nyelvet kelljen tanulniuk, tehát minden egyéb nyelv kizárólag választott tárgyként oktatható, kivéve persze az oroszt. Az kötelező mindenki számára, függetlenül az anyanyelvétől.

A Finnugor Tanszék kifejti, hogy a törvénynek, amennyiben a felsőházban is megszavazzák (és szinte biztos, hogy meg fogják szavazni) az lesz a következménye, hogy amennyiben egy komi, vagy udmurt, tatár, csecsen vagy evenki család akár csak egy tanévre anyanyelvi oktatást szeretne gyermekének, akkor írásos kérvényt kell benyújtania, és még ekkor sem lehet biztos a pozitív elbírálásban.

A tanszék beszámolója szerint a nyelvtörvény széleskörű felháborodást váltott ki a Volga-Káma vidék, a Kaukázus, Szibéria és a Távol-Kelet köztársaságaiban és régióiban, ahol a történelmi kisebbségek hagyományosan nagy arányban élnek, és a helyi nyelv hivatalos értelemben egyenrangú az orosz nyelvvel. Ez a státusz a nyelvtörvénnyel súlyosan sérül.Az új nyelvtörvényt 30 nappal később, a köztársaságok képviselőivel való egyeztetés után tárgyalják újra második körben. Orosz eljárás szerint három kör után terjesztik elő a köztársasági elnök elé ratifikálás céljából. Érvénybe lépése gyakorlatilag elkerülhetetlen, állítja a Finnugor Tanszék. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS