2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kegyelmet kapott az EU külső határát papírok nélkül átlépő bolgár tehén

2018. június 12. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Kegyelmet kapott Penka, a bolgár tehén, amelyet le akartak ölni, mert dokumentumok nélkül lépte át az Európai Unió külső határát. A nemzetközi felháborodást követően a bolgár hatóságok úgy döntöttek, megkímélik életét.

Penka a bulgáriai Mazaracsevo nevű településről kóborolt el május 12-én a szomszédos Szerbia területére, ahol több mint két hetet töltött. Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy le kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket, ugyanis az EU-s szabályzat szerint, ha egy haszonállat elhagyja az EU területét, akkor azt újra nem lehet behozni az unióba.

A szarvasmarha megmentésére tulajdonosa, Ivan Haralampiev tíz napja televíziós felhívást tett közzé. Penka ügye ezt követően nagy nemzetközi tiltakozási hullámot keltett a közösségi médiában, különösen Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be.

Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves jószág életét. Több mint 30 ezren írták alá az internetes petíciót.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség belegyezett abba, hogy felülvizsgálja Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, ezért nem fogják leölni, és "várhatóan a hét végéig visszakerülhet a Mazaracsevo településen lévő korábbi otthonába" - közölte a hatóság hétfőn. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS