2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas dráma zajlik a Földközi-tengeren: sem az olaszok, sem a máltaiak nem akarják kikötni hagyni a menekültekkel teli hajót

2018. június 11. 16:02, utolsó frissítés: 16:22

Update: A spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót, amely 629, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken.

„Kötelességünk segíteni egy humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében, és biztonságos kikötőt ajánlani ezeknek az embereknek, így teljesítve a nemzetközi jogi kötelezettségeket” - áll a hivatalos közleményben.

A rövid tájékoztatás szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő döntését megelőzően Joan Ribó, Valencia polgármestere már közölte, hogy készek lennének fogadni a hajót. Hasonló bejelentést tett Ada Colau barcelonai városvezető is. (mti)

----------------------------------------------

A hír megírásának pillanatában hatalmas dráma zajlik a Földközi-tengeren, ugyanis sem Olaszország és Málta nem engedte kikötni az Aquarius nevű hajót, amelynek fedélzetén 629 menekült van.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (egyben a bevándorlóellenes Liga nevű párt elnöke) szerint a földrajzi közelség miatt a hajót Máltának kellett volna fogadnia, Joseph Muscat máltai kormányfő szerint viszont nem ők az illetékesek, mert a mentőhajó líbiai felségvizeken vette fel az észak-afrikai személyeket, így Olaszország kötelessége fogadni őket.

A hajót az SOS Mediterranee francia civil szervezet üzemelteti, és vasárnapra virradóra valóban líbiai vizeken vette fedélzetére azokat az embereket, akik szedett-vedett hajókon, különböző lélekvesztőkön indultak útnak az észak-afrikai országból, és az olasz haditengerészeti egységei halászták ki őket a Római Mentési Koordinációs Központ irányításával.

Azóta viszont a hajó Szicília és Málta között várja, hogy beengedjék egy biztonságos kikötőbe. Az olasz kormány hétfő délelőtt egy orvoscsoportot küldött az Aquarius fedélzetére – ezt már Giuseppe Conte, a nemrég hivatalba lépett olasz miniszterelnök jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján, ahol egyébként arra panaszkodva, hogy „Olaszországot magára hagyták a migrációval", az atlanti szövetség aktívabb fellépését sürgette a Földközi-tenger térségében.

Időközben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is felszólította a két ország hatóságait, hogy engedjék kikötni a hajót, ugyanis több, mint száz gyerek van a fedélzeten, és több nő is várandós állapotban van.

Vincent Cochetel, az UNHCR területileg illetékes vezetője közleményében kijelentette:'az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni."

Az Európai Bizottság is arra szólította fel a két érintett országot, hogy minél gyorsabban intézkedjenek annak érdekében, hogy a hajón lévők minél rövid időn belül biztonságban partot éljenek. Újságírói kérdésre válaszolva Margarítisz Szkínász szóvivő elmondta, hogy már a hétvégén felvették a kapcsolatot Máltával és Olaszországgal. (mti/index/444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS