2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin a világháborút nem tartja jó ötletnek, de Ukrajna fogja vissza magát a foci-vb alatt

2018. június 07. 15:25, utolsó frissítés: 15:29

Vlagyimir Putyin orosz elnök idén tizenhatodik alkalommal tartotta meg Közvetlen Vonal elnevezésű hagyományos interaktív televíziós fórumát.

Putyin 2001 óta szinte minden évben beszélget a néppel, az elnök négy-öt órán keresztül válaszol az előzetesen beküldött kérdésekre.

Az elnökhöz az adásra a lakosságtól beérkezett több mint 2 millió kérdésnek, kérelemnek és panasznak a csoportosítást és feldolgozást követően az év folyamán megkezdődik a megoldása, írja az MTI.

A televíziós fórumon az orosz elnök kijelentette, hogy a labdarúgó-világbajnokság idején bekövetkező esetleges ukrán katonai „provokációknak" súlyos következményük lehet Ukrajna államiságára.

Remélem, hogy ilyen provokációkig nem fajul el a dolog, de ha ez megtörténik, úgy gondolom, hogy annak nagyon komoly következménye lesz egészében véve az ukrán államiságra nézve - jelentette ki Putyin Zahar Prilepin orosz író kérdésére válaszolva. Prilepin fegyverrel harcolt a Donyec-medencei szakadár köztársaságok oldalán.

Az orosz nyelvű oktatás visszaszorítását célzó lett törvényre reagálva Putyin elvetette annak lehetőségét, hogy Moszkva szankciókat vezessen be Rigával szemben.

Mint mondta, Oroszországnak olyan eszközökkel kell élnie, amelyek nem súlyosbítják a Lettországban élő oroszok helyzetét, ezért inkább tárgyalásokat folytat az emberi jogok ottani megsértéséről az Európai Unióval.

A futbalvilágbajnoksággal kapcsolatosan Putyin elmondta, hogy az orosz régiók kormányzói nem hagyhatják, hogy a labdarúgó-világbajnokságra felépített stadionok később piacokká alakuljanak át, és meg kell találniuk a módját azok hasznosításának .Hangsúlyozta, hogy a világbajnokság infrastruktúráját a sport fejlesztésére kell felhasználni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-es szocsi olimpia létesítményeinek kihasználtságát sikerült biztosítani.
    
Az elnök kifejezte reményét, hogy az orosz labdarúgó-válogatott a küszöbönálló oroszországi világbajnokságon a legjobb tulajdonságait mutatja majd be, ugyanakkor fontosnak nevezte játékosok új nemzedékét kinevelését is.

A 3. világháború a civilizáció végét jelentené

Egy másik kérdésre válaszolva az orosz elnök kijelentette, hogy a harmadik világháború a civilizáció végét jelentené.

Mint mondta, a regionális háborúk az egymás kölcsönös megsemmisítésétől való félelemnek, hadászati paritásnak köszönhetően nem váltak globális konfliktussá.

Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak a fegyverzetkorlátozási egyezményekből történő kilépése veszélyezteti ezt az egyensúlyt.
     
Az orosz elnök sürgette, hogy kezdődjenek tárgyalások egy, a mai követelményeknek megfelelő európai biztonsági rendszer kialakításáról.
    
Putyin az Oroszországgal szembeni szankciókat és „vádaskodásokat” a feltartóztatás eszközeinek nevezte a Nyugat részéről, amely szerinte vetélytársnak tekinti Moszkvát. Megítélése szerint ezeknek akkor lesz végük, ha nyilvánvalóvá válik kontraproduktív mivoltuk.

Putyin arról is beszélt, hogy véleménye szerint az amerikai importvámok valójában szankciók, amelyekre az európai országok nem számítottak.
 
Emlékeztetett rá, hogy már évekkel ezelőtt arra figyelmeztette az európai országokat: az Egyesült Államok saját szabályait akarja rákényszeríteni más országokra, de akkor senki sem hallgatott rá.

Arra figyelmeztetett, hogy az orosz üzletembereknek további korlátozásokkal kell majd szembenézniük Nyugaton. Úgy vélekedett, hogy mind nekik, mind vagyonuknak jobb helye lenne Oroszországban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS