2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újfent védelmébe vette az orosz újságíró a meggyilkolását megrendező ukrán biztonsági szolgálatot

2018. június 03. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Érzelmekkel átfűtött Facebook-bejegyzésben vette védelmébe Arkagyij Babcsenko orosz újságíró az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) azzal érvelve, hogy a meggyilkolást színlelő művelettel nemcsak őt mentették meg, de még több tucatnyi, az orosz vezetéssel szemben kritikus ember megölését akadályozták meg.

A "fotelből bölcselkedőket" újfent emlékeztette arra, hogy az SZBU munkatársai két hónapon át "mint a bivalyok" dolgoztak azon, hogy megszerezzék 47 további potenciális áldozat nevét.

Azokra a felvetésekre reagálva, amelyek kétségbe vonták, hogy valóban meg akarták őt öletni, azt írta: az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak nem kötelessége elszámolni minden kételkedő állampolgár előtt, illetve rögvest minden bizonyítékot a nyilvánosság elé tárni. Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy a nyomozás még folyamatban van, a titkosszolgálati művelet még nem fejeződött be.

Babcsenko korábban már említette: szemernyi kétség sem maradt benne, hogy valóban gyilkosságot terveznek ellene, miután az SZBU-sok által megmutatott fotók között meglátta a sok évvel korábban Oroszországban készült útlevélképét, amelyet a megbízó adott át a gyilkosságra felbérelt veteránnak, és amely elvileg csak az orosz okmányirodában lehetne megtalálható.

Facebook-bejegyzésében Babcsenko megemlít egy bizonyos Ganapolszkijt, aki szintén elhitte, hogy az életére törnek, és elfogadta a védelmet. Az Aposztrof ukrán hírportál szerint Matvej Ganapolszkijról, az ismert orosz és ukrán televíziós, rádiós újságíróról van szó.

Az újságíró azt kívánta a kritikus posztok íróinak, hogy kerüljenek csak egyszer az ő helyébe. "Kijössz a halottasházból,... napok óta kialvatlanul, túlélve a meggyilkolásodat azután, hogy egy hónapig jártál célkereszttel a homlokodon,...megöleled a feleségedet..., most pedig már semmi érzés, belül teljes üresség" - írta.

Utalásokat tett arra, hogy a családját is megviselte a titkos műveletben való részvétele, ami bántja őt, de lassan kezdenek mindannyian megnyugodni. A BBC orosz szolgálatának pénteken adott interjújában Babcsenko megerősítette, hogy felesége természetesen be volt avatva, az ő jelenlétében készítették elő az álgyilkosságot és a helyszínt.

Babcsenko rámutatott: nem tudja, hány hónapig, évig kell védőőrizet alatt, "elhúzott függönyök mögött" élnie családjával, és mikor játszhat újra kislánya a szabadban a többi gyerekkel.

Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ádázul bíráló orosz újságírót, tévés műsorvezetőt, Arkagyij Babcsenkót lelőtték kijevi lakásának küszöbén. Három lövést kapott a hátába, és kórházba szállítás közben a mentőben belehalt sérüléseibe.

Szerda este Vaszil Hricak, az SZBU vezetője bejelentette, hogy az újságíró él, megölését az ukrán titkosszolgálat rendezte meg, mert valóban az életére törtek, méghozzá az orosz titkosszolgálatok megbízásából. Aznap őrizetbe is vették azt az ukrán férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az orosz titkosszolgálatok megbízásából ő szervezte meg a gyilkosságot, pontosabban felbérelt egy férfit Babcsenko megölésére. Az illető Borisz Herman, a Smajszer fegyvergyártó vállalat igazgatója. A férfit csütörtökön az illetékes kijevi kerületi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A gyilkosságra felbérelt férfi - aki korábban a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél - rögtön jelentette az SZBU-nak, amint Herman megkereste őt ajánlatával. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS