2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életben van a tegnap este „meggyilkolt” orosz újságíró

2018. május 30. 17:51, utolsó frissítés: 19:01

Életben van Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíró, állítólagos megölése Kijevben egy különleges művelet volt - jelentette be Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdán Kijevben, írja a Guardian.

Tegnap estétől arról cikkezett a világsajtó, hogy kedd este, kijevi otthona küszöbén megölték Arkagyij Babcsenko orosz újságírót. A hír szerint a férfit háromszor hátba lőtték, a gyilkos a lépcsőfeljáratban várta, és akkor lőtt, amikor az újságíró bérelt lakásának ajtajához ért. Bent tartózkodó felesége hívta ki a mentőket, de a férfi kórházba szállításkor belehalt sebesüléseibe. 

Nos, mindez nem igaz. Az ukrán titkosszolgálat állítólag tudott egy merényletről, amit Babcsenko ellen az oroszok terveznek, és így akarták elfogni a megölésére küldött csapatot. Hogy pontosan mi történt, az egyelőre még homályos.

Hricak azt mondta, azért kellett eljátszani az újságíró halálát, mert az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével.

Az ukrán állampolgár nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik. Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, és akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, ebből 15 ezret előlegként átadott. A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Babcsenko bocsánatot kért mindenkitől, akit megrendített a halálhíre, különösen a feleségétől, aki pszichológusi segítségre szorult, annyira megrázta az eset. (guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS