2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mogherini: az EU kiáll az iráni nukleáris megállapodás mellett

2018. május 28. 20:33, utolsó frissítés: 20:33

Az Európai Unió (EU) kiáll az Iránnal kötött atomalku mellett, amely nem kizárólag gazdasági okok, hanem biztonsági érdekek miatt is fontos Európa számára - közölte Federica Mogherini hétfőn.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülését követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az iráni nukleáris egyezmény felmondása nemcsak a régió, hanem Európa biztonságát is veszélyeztetné.

Az EU és külügyminiszterei ismét kinyilvánították, hogy teljes mértékben kitartanak a megállapodás mellett mindaddig, amíg Irán is betartja az egyezményben vállalt kötelezettségeit - tette hozzá. Az unió pozitívan tekint a további tárgyalások elé, ugyanis nemzetközi vizsgálatok legújabb jelentései is megerősítették, hogy Irán teljes mértékben megfelel az egyezményben foglaltaknak - közölte.

Mint elmondta, a Venezuelával kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozat elfogadásában egység mutatkozott a külügyminiszterek között, amelyben az unió számos szakember által csalásnak minősített elnökválasztás megismétlésére szólították fel az ország vezetését. Rámutattak, hogy az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, nem tartották tiszteletben a politikai sokszínűség, az átláthatóság, a demokrácia, a jogállamiság követelményeit. Emellett célzott szankciókat is kilátásba helyeztek - tette hozzá.

Mogherini elmondta, a Gázai övezetben kialakult helyzettel kapcsolatban a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a térségben tevékenykedő partnerekkel közösen azonnali cselekvésre van szükség a további áldozatok elkerülése, valamint a humanitárius segítségnyújtás biztosítása érdekében.

A főképviselő a politikai párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet azt hangoztatva, hogy az összecsapások az izraeli-palesztin békefolyamat hiányosságai miatt újultak ki, amelyet csak felerősített az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése. Arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió kitart azon álláspontja mellett, hogy támogatja a két államon (az Izrael mellett békében élő független palesztin állam létrehozásán) alapuló békés megoldást, amelynek része Jeruzsálem státusának tisztázása is.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS