2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberkereskedők öltek meg menekülő menekülteket

2018. május 26. 11:29, utolsó frissítés: 20:20

Emberkereskedők öltek meg legkevesebb tizenöt menekültet, illetve tucatnyi társukat megsebesítették a hét közepén Líbiában, mert szökni próbáltak - közölte szombatra virradóra az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet.

Több mint száz ember szökött el szerdán az emberkereskedők egyik titkos börtönéből a Líbia északnyugati részén fekvő Bani Valid településen. A bűnözők tüzet nyitottak a menekülőkre, hogy ismét elfoghassák őket.

Az MSF szerint a segélyszervezet orvosai a településen lévő kórházban 25 túlélőt kezeltek. Egyeseknek súlyos lőtt sebei és többszörös csonttörései voltak.

A sebesültek nagyobbrészt Eritreából, Etiópiából és Szomáliából származó fiatalok voltak, akik Európába próbáltak eljutni. Arról számoltak be, hogy voltak, akiket három éve tartottak fogságban az emberkereskedők, és többször is eladták őket Bani Valid és a közeli Neszma településeken.

Az MSF szerint többeken hegek, elektromos égési nyomok és régi, begyulladt sebek voltak.

Az Orvosok Határok Nélkül kiemelte, hogy több helybeli, köztük kórházi dolgozók, a városvezetés, valamint a biztonsági erők tagjai próbálták védeni az elszökött menekülteket. A túlélők elmondták azt is, hogy mintegy 40 ember, többségük nő maradt az emberkereskedők börtönében.

A sikeresen megszökött személyeket csütörtökön átszállították Tripoliba, ahol egy idegenrendészeti központba zárták őket.

Christophe Biteau, az MSF líbiai missziójának vezetője szerint az önkényes fogva tartásuk nem lehet megoldás, mert az áldozatoknak égető szükségük van védelemre és támogatásra. Hozzátette: az emberrablás gyümölcsöző üzletágát csak fellendítette az Európai Unió politikája, amely segít a líbiai hatóságoknak elfogni a Földközi-tengert átszelni vágyókat, visszaküldve őket az észak-afrikai államba.

Líbia, Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után, mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező menekülteket a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei. Eltérő becslések szerint hatszázezer és egymillió közöttire tehető az országban tartózkodó menekültek száma.

Csak csütörtökön és pénteken az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) az olasz haditengerészet hajóival és civilszervezetek aktivistáival együttműködve mintegy 1400 embert mentett ki a Földközi-tengeren.

A német Sea-Watch és Sea-Eye segélyszervezetek aktivistái arról számoltak be, hogy a mentési munkálatok alatt a líbiai parti őrség egyik hajója jelent meg a közelben, ezért az emberekkel teli csónakokról többen a vízbe ugrottak attól tartva, hogy akaratuk ellenére visszaviszik őket az észak-afrikai országba. Hozzátették, hogy a líbiai őrjárat nem avatkozott közbe, így minden menekültet sikerült fedélzetre venniük.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS