2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskolai lövöldözés volt egy texasi iskolában

2018. május 18. 16:52, utolsó frissítés: 2018. május 19. 09:04

Update2:

A legfrissebb jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, és többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított.

A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki, a rendőrség és a szövetségi rendfenntartók azonnal a helyszínre siettek, és lezárták az iskolát és környékét.

A sebesültek között oktatók is vannak, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is. A sebesülteket rohamkocsikkal és mentőhelikopterekkel szállították kórházba, egyelőre nem hoztak nyilvánosságra orvosi jelentést arról, vajon akad-e közöttük életveszélyes állapotban ápolt sebesült.

A letartóztatott diák személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt: az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Az viszont gyorsan kiderült, hogy az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el, feltételezhetően a gyanúsított. A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, s mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját.

A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem - a rendőrségi megfogalmazás szerint - "érdeklődésre számot tartó személyként", vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött.

A Houston Public Media - a houstoni egyetem lapja - emlékeztetett rá, hogy az idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanó szerkezeteket.

A kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért.

Pénteken délután az amerikai sajtóban - a rendőrség egyik, neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva - megnevezték az elkövetőt: Dimitrios Pagourtzis, 17 éves, az iskolai focicsapat és a helyi görög ortodox templommal együttműködő tánckar tagja.

A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy eddig tíz halálos áldozata van a tragédiának: kilenc diák és egy tanár vesztette életét. Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt féri - feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr - állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek.

Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Előtte telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki ígéretet tett, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a városnak és az áldozatok hozzátartozóinak.

Santa Fében tartott sajtókonferenciáján a kormányzó közölte, hogy a rendőrök két fegyvert találtak: egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket. A kormányzó tíz halottról és tíz sebesültről beszélt.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ted Cruz, texasi republikánus szenátor is, aki "hősöknek" nevezte a tragédia áldozatait.

Az idén egyébként ez volt a 22-ik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.

A 13 ezer lakost számláló Santa Fé Texas szövetségi állam déli részén, Houstontól mintegy 50 kilométernyire délkeletre fekszik. (mti)

Update: Az ABC igazságszolgáltatási forrásokra hivatkozva azt írja, hogy 8 személy vesztette életét a helyi idő szerint péntek reggel történt lövöldözésben a Texas állambeli Santa Fe egyik középiskolájában. Az elkövető egy rajzórára sétált be, majd tüzet nyitott.

Az áldozatok és sérültek számáról továbbra sincs hivatalos közlemény. A CNN is úgy tudja, hogy többen életüket vesztették a lövöldözésben.

A sérülteket a közeli Galveston egyik kórházába vitték, azt azonban nem közölték, hányan vannak.

Az iskola igazgatóhelyettesének bejelentése szerint a fegyverest már elfogták, a motivációja egyelőre nem ismert. Az ABC úgy tudja, hogy az egyik diák lövöldözött. (abc, cnn, hvg.hu)

*

Lövöldözés volt pénteken helyi idő szerint 8 óra körül a Texas állambeli Santa Fe város egy középiskolájában. A CNN a rendőrség információira hivatkozva közölte, hogy a lövöldözésben egy ember megsérült.

A hírportál beszámolója szerint, az iskola közzétette honlapján, hogy a tanügyi intézmény épületét ideiglenesen bezárták és a történtekről majd a későbbiekben számolnak be. A hírportál továbbá arról is tudósít, hogy középiskolának összesen több mint 1400 diákja van a 9-12 osztályokban.

Egylőre nem világos, hogy a lövöldözésnek vége szakadt-e, vagy ki lehetett az elkövető. (CNN)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS