2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan tovább az európai kisebbségpolitikában? Kerekasztal-beszélgetést tartottak Brüsszelben

2018. május 17. 17:50, utolsó frissítés: 17:50

Büszke vagyok arra, amit a Minority SafePackkel sikerült elérnünk: az 1 320 000 uniós állampolgár támogatásának köszönhetően elmondhatjuk, hogy a kisebbségvédelmi kezdeményezések közül a mienknek van a legszélesebb társadalmi támogatottsága és legitimitása – mondta el Vincze Loránt Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

A FUEN elnöke, közösen az RMDSZ EP-képviselőivel vett részt május 16-án, szerdán délután a Hogyan tovább az európai kisebbségpolitikában? címmel megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

A Csáky Pál, az MKP EP-képviselője által kezdeményezett beszélgetést az EP által elfogadott, A kisebbségek védelme és hátrányos megkülönböztetésük tiltása az EU tagállamaiban című állásfoglalás jövőjéről szervezték.

Előadásában Vincze Loránt kifejtette: az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kampánya során számos helyen járt Európában, és többször megtapasztalta, hogy a többségi társadalmak képviselői nem voltak tisztában azzal, hogy az Európai Uniónak semmilyen törvénye sincs az őshonos kisebbségek védelmére.

A jó szándékú többségiek teljesen magától értetődőnek találnák az ötven millió európai kisebbségi jogait védő uniós keretszabályozás létrejöttét, és hiányára demokráciadeficitként tekintenek – mondta el a FUEN elnöke.

„A mi meglátásunkban az uniós tagállamok jogállamiságának értékelésekor minden esetben figyelembe kellene venni az emberi jogokat is – és szerintünk a kisebbségi jogok egyértelműen emberi jogoknak számítanak. Ellentmondásos és érthetetlen, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége, a törvénykönyvek betartása, a korrupcióellenes harc fontos az EU számára, de a kisebbségi jogok betartása, az őshonos kisebbségek elismerése nem az” – mutatott rá Vincze.

Úgy vélekedett: a Minority SafePack reményt ad az el nem ismert kisebbségeknek, új lehetőséget nyújt az anyaország nélküli nemzetiségek számára, valamint a térségünkben elő közösségek, köztük a magyarok számára, ugyanakkor a szolidaritás üzenetét is magában hordozza. A sikerünk titka, hogy egy európai kisebbségvédelmi mozgalmat hoztunk létre, amely már túlmutat a kezdeményezőkön és a FUEN-en – tette hozzá.

A kisebbségek problémái politikai és jogi megoldásokat követelnek, ezért üdvözöljük, hogy az Európai Parlamentben is történnek lépések ez irányba, és támogatjuk a Csáky Pál nevével fémjelzett európai parlamenti állásfoglalást a kisebbségek védelméről, mondta el a FUEN elnöke. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS