2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Törökországgal

2018. május 17. 15:50, utolsó frissítés: 15:50

Izrael nem kívánja megszakítani diplomáciai kapcsolatait Törökországgal - mondta Cipi Hoteveli külügyminiszter-helyettes a közszolgálati rádiónak csütörtökön az utóbbi napok igen éles hangú Törökország elleni izraeli megnyilatkozásaival kapcsolatban.

„Törökország a térség fontos állama, és noha vezetője súlyos megjegyzéseket tett Izrael vezetésére és tetteire, úgy vélem ezekre hasonlóképpen válaszoltunk" - hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes.

„Azt mondtuk, hogy hozzá hasonló, kegyetlen, véreskezű diktátorok nem oktathatnak ki bennünket”- tette hozzá.

Korábban Jarív Levin turisztikai miniszter felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Törökországba nyaralni. Jaír Netanjahu, a kormányfő fia Törökországot becsmérlő megjegyzést tett közzé a közösségi médiában - azonban a miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint mivel nem visel közhivatalt, ez az utóbbi lépés csakis magántermészetűnek tekinthető.

A Gázai övezet határánál ezen a héten történt tömegtüntetések és az azokra adott izraeli válasz okozta a két ország vitáját. A radikális iszlamista Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint hatvankét palesztint öltek meg az izraeli katonák, és kétezer-hétszázan sebesültek meg az eheti határincidensekben.

Az izraeli hadsereg szerint a halottak közül huszonnégyen tartoztak a Hamászhoz vagy az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezethez, de a két alakulat azt jelentette be, hogy ötvenhárman tartoztak közéjük a halottak közül. Izrael szerint a Hamász gerjeszti az erőszakot a határ mentén, és a tömegeket fedezéknek használja Izrael ellenes támadásaihoz.

Recep Tayyip Erdogan török elnök viszont csakis Izraelt tette felelőssé a gázaiak haláláért, s terrorista államnak nevezte az országot, amely szerinte népirtást követ el. Törökország visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, és kiutasította Izrael külképviseletének vezetőjét Ankarából és Isztambulból.

Törökország és Izrael 2016 nyarán, hat év viszálykodás után békélt meg egymással, s neveztek ki ismét nagyköveteket Tel-Avivba és Ankarába. A két ország viszonya akkor azt követően romlott meg, hogy 2010 májusában a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyt eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira.

A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS