2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csúcstalálkozót tartanak az európai uniós és a nyugat-balkáni országok vezetői

2018. május 17. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Csúcstalálkozót tartanak ma az európai uniós és a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfői a bolgár fővárosban, az ülésen elsősorban a térség jövőjéről és a közelmúltbeli amerikai intézkedésekre adandó válaszlépésekről tárgyalnak.

A szófiai csúcsértekezlet informális munkavacsorával kezdődött szerda este. Ma az uniós vezetők albán, boszniai, koszovói, macedón, montenegrói és szerb partnereikkel egyeztetnek a térség társadalmi-gazdasági fejlődéséről, az esetleges jövőbeli EU-csatlakozás felé vezető útról.

Fontos cél, hogy demonstrálják az Európai Unió elkötelezettségét a régió mellett és fordítva, valamint az, hogy tovább erősítsék az EU és a Nyugat-Balkán közötti infrastrukturális és digitális összeköttetéseket, emberi kapcsolatokat.

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint az unió szorosabb együttműködésre törekszik emellett az olyan közös kihívások terén is, mint a biztonság vagy a migráció.

A találkozó elsődleges célja az lett volna, hogy az EU szorosabbra fűzze kapcsolatát a térséggel, amelyben elemzők szerint Kína, Oroszország és Törökország is ki akarja terjeszteni a befolyását, a transzatlanti feszültségek azonban teljesen felborították az európai vezetők napirendjét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS