2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmentették a cseh civil hírszerzés igazgatóját

2018. május 16. 22:48, utolsó frissítés: 22:48

Felmentették tisztségéből Jirí Saseket, a cseh civil hírszerzés igazgatóját. Lubomír Metnar belügyminiszter javaslatát a kormány szerdán jóváhagyta - közölték a Respekt.cz és az iDnes.cz hírportálok. Hivatalos közleményt az ügyben nem adtak ki.

Jirí Sasek tábornok 2014 júliusától vezette a Külföldi Kapcsolatok és Információk Hivatalát (ÚZSI), s menesztése a hírek szerint a titkosszolgálat gazdálkodásával van összefüggésben.

"Elindítottam a civil hírszerzési igazgató felmentésének folyamatát. A döntés holnaptól lesz érvényes" - nyilatkozott Metnar szerdán az iDnes.cz hírportálnak. "Lépésemről már tájékoztattam Pavel Blazeket, a civil hírszolgálatot ellenőrző képviselőházi bizottság elnökét" - tette hozzá.

A belügyminiszter az Aktuálne.cz hírportálnak nyilatkozva később azt állította, hogy Jirí Saseket gyakorlatilag szolgálaton kívüli státusba helyezte, s ez a helyzet addig fog tartani, amíg a szolgálat gazdasági tevékenységét a törvényekkel összhangban leellenőrzik.

"A tábornok úr állandóan azt hajtogatta nekem, hogy minden rendben van. Nyilatkozatai az utolsó héten már nem győztek meg" - fejtette ki Metnar a hírportálnak. Leszögezte: döntésével az ügyek objektív feltárását szeretné biztosítani. Konkrétumokat azonban nem közölt.

A cseh civil titkosszolgálatot ideiglenesen az igazgató helyettese Radek Musílek vezeti - írja az Aktuálne.cz. A hatályos törvény szerint a cseh civil titkosszolgálat igazgatóját a belügyminiszter nevezi ki a kormány jóváhagyásával. Csehországban az utóbbi időben számos zavaros ügy került napvilágra a titkosszolgálatokkal kapcsolatban, és ezek politikai vitákat váltottak ki.

Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök a közelmúltban már menesztette Michal Murínt, a titkosszolgálatokat felügyelő és ellenőrző kormányzati szerv (GIBS) igazgatóját. Míg Babis a döntést konkrétan meg nem nevezett gazdálkodási problémákkal indokolta, addig az ellenzék politikai döntésről és Babis személyes hatalmának megerősítéséről beszél.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS