2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai ENSZ-nagykövet: Jeruzsálemet kell elismerni Izrael fővárosaként

2018. május 15. 19:40, utolsó frissítés: 19:40

Csakis olyan izraeli-palesztin békemegállapodás születhet, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - hangsúlyozta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kedden.

Nikki Haley úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe semmiképpen nem ássa alá az izraeli-palesztin békemegállapodás esélyét.

Az amerikai diplomata megjegyezte: minden országnak szuverén joga, hogy abban a városban legyen a nagykövetsége, ahol akarja. Hozzátette: "Izrael abban a Jeruzsálemben építette ki fővárosát, amely évezredekkel ezelőtt a zsidóság fővárosa volt, és az Egyesült Államoknak el kell ismernie ezt a valóságot".

Úgy értékelte, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése "helyes döntés volt", és a Gázában kirobbant erőszaknak szerinte semmi köze ehhez a lépéshez. Azt állította, hogy Izrael "visszafogottan reagált" az erőszakra, és a Hamaszt vádolta az erőszak kirobbantásával.

"A mostani BT-ülésen résztvevő országok közül egyik sem cselekedett volna visszafogottabban, mint Izrael" - fogalmazott, s azt hangoztatta, hogy a Hamasz már évek óta erőszakra buzdított, jóval azelőtt, hogy Washington áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálembe.

Haley sajnálkozását fejezte ki a halálos áldozatok miatt, de úgy vélekedett, hogy a térségben másutt is van erőszak, és az ENSZ nem foglalkozik eleget Irán beavatkozásával Szíriában és Jemenben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS